„Klubrádió
Megbeszéljük...

Karácsony: Felmondjuk a belgrádi vasutat és Paks II.-t is

14/09/2021 19:50

| Szerző: Klubrádió/szg

Az 1600 milliárd forintnyi devizakötvény-kibocsátás minden egyes állampolgárnak 100 ezer forintjába kerül, a helyreállítási alapból járó kölcsönt pedig Karácsony Gergely szerint „a korrupt Orbán-kormány miatt nem ad adja oda” az Európai Unió. A főpolgármester kijelentette: a Fudan mellett a Belgrád–Budapest vasútvonalról, valamint a Paks II.-ről szóló szerződést is fel fogják mondani.

2021. szeptember 14. Megbeszéljük / részlet, Karácsony Gergely (21.09.14.)
14:17
00:00

Karácsony Gergely főpolgármestert, az MSZP-Párbeszéd-LMP miniszterelnök-jelöltjét arról kérdeztük, elégedett-e szereplésével a vasárnapi előválasztási vitán. Azt mondta: önkritikus, ezért úgy fogalmazna, elégedett azzal, ami ott történt, mert megmutatták, hogy lehet egymást becsülve vitázni (miközben a Fidesz évek óta le se áll beszélgetni), és mégis az derült ki, hogy tudnak közösen dolgozni egy új Magyarországért.

Karácsony fontosnak tartja, hogy főleg közpolitikai kérdésekről volt szó, és örült annak, hogy néha vitáztak Márki-Zay Péterrel, aki egy nagyon becsületes, konzervatív ember, és bizonyos társadalmi, gazdasági kérdésekben jobbra áll attól, amit ő képvisel, ezzel színt tudtak vinni a műsorba. Örül, hogy beszélhetett a céljáról: „arra vállalkozom, hogy én legyek a közös nevező”. Kicsit igazságtalannak érezte, hogy Jakab Péter keményebb kérdéseket kapott, mint ők, de jól válaszolt rájuk. A szegregáció felszámolása fontos, és a Jobbik támogatja a homofób törvény kivezetését is.

Örült annak a vitának, ami például az adórendszerről kialakult. Szerinte szélsőségesen igazságtalan a magyar adórendszer, az nincs rendjén munkavállalók 80 százaléka „Európa legmagasabb, munkára terhelt adóját kell, hogy megfizesse”. Ezzel szemben a nagy cégek (bár a magyar gazdaság nagyon fontos szereplői, és akarják, hogy maradjanak, beruházzanak) Európa legkisebb adóját fizetik, miközben az áfa a legmagasabb. Nem kell félni a vitáktól, mert ezek nem olyan mértékűek, amelyek ne tennék lehetővé a sikeres közös kormányzást.

Nyelvvizsga, Corvinus

Műsorvezetőnk rákérdezett arra a főpolgármesternél, hogy mit szól a Magyar Nemzet támadásaihoz, a nyelvvizsga-ügyhöz, és ahhoz, hogy állítólag megfelelő papírok nélkül tanított a Corvinuson. Karácsony Gergely közölte: nem érzi méltónak ezeket a kérdéseket egy miniszterelnök-jelölti vitához, de van rájuk válasza. Nem állított semmi valótlant, amikor aláírta a munkaszerződését, amely alapján tanított, ráadásul ez neki kedves hobbi volt. Azt, hogy például „Orbán Ráhel vagy Gyurcsány Tamás hányast kapott nálam, nem befolyásolta, hogy óraadó voltam, vagy tanársegéd”. Kérdésre válaszolva elmondta: nagy előadáson, más kollégákkal megosztva tanította a miniszterelnök lányát.

Ígéri: nem lesz Fudan

A magyar kormány devizakötvény-kibocsátással próbálja azt a pénzt behozni az országba, ha nem itt lenne „Európa legkorruptabb kormánya”, és ha adtak volna garanciát az EU-nak, hogy a mentőcsomag összegét „nem fogják ellopni”. Ez a pénz a főpolgármester szerint azért nem érkezik meg, mert egy ilyen korrupt kormánynak nem akarják odaadni – vélekedett. Csak ez a kötvénykibocsátás minden állampolgárnak 100 ezer forintjába kerül. Karácsony Gergely szerint a következő kormány államadósság szempontjából nehezebb helyzetben lesz, mint az Orbán-kormány a gazdasági világválság után.

Azt ígérte: a Fudan egyetemhez kapcsolódó hitelt nem kell visszafizetni, mert „el fogják söpörni”. Hozzátette: a Belgrád–Budapest vasútvonalról, valamint a Paks II.-ről szóló szerződést is fel fogják mondani. Előbbi kínai, utóbbi orosz érdeket szolgál; „nem kényszerítjük Magyarországot gyarmati sorsra” – fogalmazott.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Facebook

Megbeszéljük...
2021. szeptember 14., kedd 16:35
Műsorvezető: Bolgár György