„Köszönjük
A lényeg

Karácsony nyert a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálása után is

14/06/2024 19:44

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

A NVB péntek este fél nyolc magasságában jelentette be, hogy az újraszámolt érvénytelen szavazatokból Grundtner Andrásra 53, Karácsony Gergelyre 112, Vitézy Dávidra 395 érvényes szavazat érkezett.

Csaknem 24 600 szavazatot kellet újraszámolni, Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt beadványa után. Karácsony Gergely 324 szavazattal nyerte meg a főpolgármester-választást. Vitézy Dávid szerint rendszerszintű szabálytalanságok voltak a választás lebonyolításában, ezért megfellebbezte az eredményt. 

Az NVB este fél nyolc magasságában ült össze. Két jogorvoslati kérelem elbírásával kezdték, ezek közül az egyik az érvénytelen szavazatok újraszámlálása volt. Elmondták, hogy június 12-én az újraszámlálásról döntöttek, amihez az NVI-t kérték fel. A kerületi választási bizottságok időben értesítették a helyi választási bizottságokat az urnabontásról. Felidézték, hogy péntek reggel kilenctől átvizsgálták az érvénytelen szavazatokat.

Elmondták azt is, hogy a IV. és VII. kerület eredményei ellen fellebbezést nyújtottak be, mert a fellebbező szerint olyan szavazólapokat használtak, amiken nem volt egyértelműen megállapítható, hogy az egyik jelölt (Szentkirályi Alexandra) visszalépett. A beadványozó, azaz Vitézy Dávidék azt kérték, hogy ismételjék meg a szavazást.

A NVB péntek este fél nyolc magasságában jelentette be, hogy az újraszámolt érvénytelen szavazatokból Grundtner Andrásra 53, Karácsony Gergely 112, Vitézy Dávid 395 érvényes szavazat érkezett.

Ez azt jelenti, hogy az NVB szerint is Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást 41 szavazattal.

 
Karácsony Gergely
 
Karácsony Gergely és támogatói az Alkotmány utcában várják, hogyan dönt az NVB a főpolgármester-választáson leadott szavazatok újraszámlálásáról.
Klubrádió/Pálinkás János
 

Több mint kétszáz szavazatszámláló bizottsági tag nyilatkozott egy formanyomtatvány kitöltésével, többnyire szó szerint megegyező szöveggel arról, hogy érvénytelennek nyilvánították a Vitézy Dávidra és a szavazólapokról kihúzott Szentkirályi Alexandrára leadott kettős szavazatokat – értesült az Átlátszó.

Az újraszámolás módja választási csalásra is lehetőséget adhat egyesek szerint. Az NVB ezeket az egy kaptafára készült nyilatkozatokat bizonyítékként fogadta el és ezek alapján döntött az újraszámolásról. Az NVB egy tagja szerint nem volt idejük tanulmányozni a nyilatkozatokat, és nem ellenőrizték azok hitelességét. Az újraszámolás végrehajtása során felmerülő csalás lehetősége is aggályos, mivel a szavazólapok nincsenek megfelelően biztosítva a manipuláció ellen.

Az NVI elnöke, Nagy Attila a 444-nek azt mondta, volt olyan szavazat, amit Karácsonyra adtak le, de érvénytelennek minősítettek vasárnap. Az egyik példánál egy pipát tettek a karikába, egy másiknál ugyan beikszelték Karácsonyt, de obszcén megjegyezést tettek rá. Ezeket vasárnap este érvénytelennek minősítették, most érvényessé válhatak. Vitézynél például egy átfirkált lapot minősítettek érvényesnek, ugyanis volt két egymást metsző vonal.