„Klubrádió
Esti gyors

Karácsony: Teljesen mindegy, ki képviseli a Fidesz Budapest és az ország számára is káros politikáját

14/03/2024 21:55

| Szerző: Klubrádió

Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta, szerinte nincs olyan nagy jelentősége annak, hogy ki lesz a kormánypárt főpolgármester-jelöltje, mert a Fidesznek nincs Budapest számára üzenete, csak hadüzenete. A Fidesz budapesti választmánya egyhangú döntéssel Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőt javasolta főpolgármester-jelöltnek.

2024. március 14. Esti gyors / részlet, Karácsony Gergely (24.03.14.)
09:50
00:00

Bejelentették, hogy a budapesti Fidesz Szentkirályi Alexandrát támogatja a júniusi főpolgármester-választáson. Szentkirályi le is köszönt a kormányszóvivői posztról és lényegében megkezdte kampányát, amikor úgy fogalmazott: „a nemzet fővárosa ma Gyurcsány Ferenc fogságában van”.

Karácsony Gergely főpolgármester az Esti gyorsban azt mondta, szerinte ennek a hírnek nincs olyan nagy jelentősége, mert a Fidesznek nincs Budapest számára üzenete, csak hadüzenete. Teljesen mindegy, hogy ezt a főváros és az ország számára rossz politikát személy szerint ki képviseli, tette hozzá.

Közölte: tudják, hogy nagyon kemény kampány várható, és felkészült rá, hogy a fideszes kampányban a főszereplő nem maga a főpolgármester-jelölt lesz, hanem a rogáni propaganda. A kormánypárt politikájával van probléma, amely arról szól, hogy elveszik a főváros pénzét, mozgásterét és hazug propagandával próbálják lejáratni az ellenzéki politikusokat. Az másodlagos kérdés, hogy ki adja ehhez az arcát. Elmondta, nekik ezt a politikát kell legyőzniük, az elmúlt lassan öt évben embert próbáló módon szolgálta a várost a fővárosi koalíció, és biztos benne, hogy a fővárosiak tudják, nem szabad visszaengedni a Fideszt a hatalom közelébe Budapesten.

Mini-Dubaj: aláírták a szerződést

A főpolgármester hangsúlyozta: a Rákosrendezőre tervezett mini-Dubaj ügye nagyon sok szempontból vérzik. Teljesen abszurd dolog, hogy száz hektárnyi, nagyon értékes, jó elhelyezkedésű fejlesztési területet tálcán kínál fel a kormány egy olyan beruházónak, amelyet nem versenyben választották ki, hanem államközi szerződésbe bújtatva bíztak meg. Járt Belgrádban, ahol ugyanez a beruházó ugyanilyen konstrukcióban dolgozhatott, abból „urbanisztikai rémálom” lett, ha valaki látni akarja, hogy itt mi készülhet, nézze meg azt, mert szerinte „siralmas” és áldozatául esett egy folyóparti terület. 

Rákosrendezőt fontos lenne fejleszteni, mert ez aranytartalék – tette hozzá. Budapestnek szüksége van új, minőségi lakóövezetekre, mert meg kell állítani azt a rossz folyamatot, hogy a főváros elveszíti a népességmegtartó erejét, az agglomeráció pedig felduzzad. Nekik ezt azzal kellene megállítaniuk, hogy nem túlépítve a várost, de ahol még lehet fejleszteni, a rozsdaövezetekben lakóövezeteket kellene létrehozni.

Szerinte a szerdán aláírt megállapodásban egy mondatot tesznek ki a beruházó vállalásai és 30 oldalt a magyar államéi. Ez nagyon rossz biznisz a magyar adófizetőknek – lehet, hogy jó valakiknek, hiszen tudják, hogy Fidesz-közeli vállalkozások már ott loholnak a projekt nyomában. De őt a budapestiek választották meg és „ahogy a Fudan-beruházást meg tudtuk akadályozni a budapestiek közös kiállásával”, szerinte ezt is meg fogják akadályozni, és olyan beruházásra veszik rá a kormányt, amely a fővárosiak érdekét szolgálja.

Karácsony Gergely hangsúlyozta, valójában nem is tudják, mit akar építeni a beruházó; mini- vagy a miniszter szerint maxi-Dubaj-szerű turistalátványosságok és luxuslakások merültek fel. Szerinte egyébként ez részben óriási ingatlanfejlesztés, részben pedig kirakatberuházás olyanoknak, akik ingatlanbeszerzésen keresztül tudnak magyar, és így európai uniós vízumot szerezni.

A Hősök tere történelmi látképét megalomán, 200 méteres felhőkarcolókkal elrondítani nem egy konzervatív hozzáállás – fogalmazott. Hozzátette, ő az épített örökség védelme szempontjából konzervatív, a látképbe nem kellene „belebarmolni”. Meg lehet nézni a MOL-tornyot, az élő mementója annak, hogyan nem szabad a történelmi városképben építkezni. Ráadásul, fűzte hozzá, a mini-Dubaj toronyházai a kiszivárgott hírek szerint csaknem kétszer akkorák lennének, mint MOL-székház, gyakorlatilag a város minden pontjáról látszanának.

„Tőlem lehet arab vagy norvég beruházó is, a lényeg, hogy mi mondjuk meg, mi épüljön oda”, mert ami itt készül, az ellentétes az európai és a magyar joggal, de szerinte a jó érzéssel és Budapest érdekeivel is. Karácsony Gergely arra kérte a fővárosiakat, hogy a második, úgynevezett budapesti lakógyűlés részeként mondják el a véleményüket erről a tervről.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2024. március 14., csütörtök 18:15
Műsorvezető: Hardy Mihály