„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kéri László: Ki látott brüsszeli tankokat a pesti utcákon?

25/10/2021 18:29

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Semmi újat nem mondott Orbán Viktor az október 23-i beszédében Kéri László szerint. "Álmomban sem gondoltam volna, hogy valaki eljut addig, hogy a Brezsnyev-doktrínához hasonlítja Brüsszelt" – jegyezte meg a politológus.

2021. október 25. Megbeszéljük - részlet 21.10.25. Kéri László
13:34
00:00

"Két kampánynyitó nagygyűlés tanúi lehettünk október 23-án" – mondta Kéri László.

Hozzátette, a kormánytól legalább annyit elvárna az ember, hogy egy ilyen közös ünnep alkalmával a nemzeti egységet kellene megjelenítenie. Ennek ellenkezője történt, és nemcsak itthon, hanem a nemzetközi térben is. "Álmomban sem gondoltam volna, hogy valaki eljut addig, hogy a Brezsnyev-doktrínához hasonlítja Brüsszelt" – jegyezte meg a politológus. "Ki látott már brüsszeli tankokat a pesti utcákon?" – tette fel a kérdést. A kormány taktikája világos: távoli és nehezen megfogható, akár nem is létező ellenséget ad a népnek. Ehhez jön a sajátosan értelmezett történelem hirdetése, mint az Elkxrtuk című film. Ezzel reméli egyben tartani saját táborát a Fidesz. "Így már érthető, hogy miért kell 1956-ból 2006-ot csinálni" – foglalta össze.

Ehhez képest Orbán beszédét nem érezte különösebben erősnek, a miniszterelnök a már meglévő anyagból dolgozott. Az ünnepi beszédet megelőző nagy felhajtást az indokolta, hogy az ellenzék előre bejelentette, október 23-án mutatja be miniszterelnök-jelöltjét az előválasztás záró mozzanataként.

Október 23. - Megemlékezés az Erzsébet téren - Orbán Vikto
 
Orbán Viktor 2021. október 23. Fotó:
MTI/Koszticsák Szilárd
 

Márki-Zay beszédében sem volt olyan nagy újdonság, a dramaturgiát leszámítva. A miniszterelnök-jelölt utoljára lépett színpadra, legyőzött vetélytársai előtte szólaltak fel, támogatásukról biztosították őt, majd a végén Márki-Zay visszahívta őket a színpadra, nem szabad alábecsülni ennek jelentősségét. Karácsony Gergely kijelentését, miszerint ez a negyedik köztársaság születésnapja volt, erős üzenetnek tartja Kéri a szimbolikus politizálás világában.

Márki-Zay Péter bejelentette, a Fidesz a személyét lejárató anyagot adott át a Demokratikus Koalíciónak, amelyet a párt nem használt fel, hanám átadott a politikusnak, aki úgy döntött, közzé teszi annak tartalmát. Ezzel kapcsolatban Kéri két "finom és egy kevésbé finom mozzanatra hívta fel a figyelmet".

A kormány minden lehetséges eszközzel megpróbál majd zavart kelteni az ellenzék soraiban. Erre minden ellenzéki jelöltnek fel kell készülnie.

A DK nem használta fel az anyagot, ez pedig felfogható békülő gesztusnak, dícséretes visszakozásnak – gondolja Kéri.

Ez pedig beleillik abba, amit Orbán Viktor megüzent korábban, ez egy vagy-vagy küzdelem lesz részükről. Vagy mi, vagy ők.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Kéri Lászlóval
2021.10.25., hétfő 16:15
Riporter: Szénási Sándor