„Klubrádió
Megbeszéljük...

Lengyel Róbert: Ketyeg a bomba, 6 havi fegyverpénzzel nem lehet kiszúrni a rendvédelmiek szemét

20/01/2022 19:33

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A Fidesz tíz éven át ígérte a rendvédelmi szervek bérének emelését, ebből semmi nem valósult meg – véli Lengyel Róbert, Márki-Zay Péter rendészeti szakértője. Manapság létszámhiány, erős fluktuáció és akadozó utánpótlás jellemzi az állomány helyzetét. Így néhány hónapon belül az lesz a kérdés, hogy melyik szervezet esik térdre.

2022. január 20. Megbeszéljük - részlet 22.01.20. Lengyel Róbert
13:36
00:00

Nem lesz könnyű dolga annak, akinek kormányváltás esetén a rendvédelem vezetése lesz a feladata. Mindamellett is, hogy az elmúlt években érezhetően csökkent a bűnelkövetés rátája.

Lengyel Róbert, Siófok független polgármestere, Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt rendészeti, rendvédelmi szakértője a Klubrádiónak elöljáróban megjegyezte, rendőrtisztként szolgált Pintér Sándor rendőrfőkapitánysága idején, és személy szerint kiváló rendőrnek ismerte meg. "Tudom, hogy ezért sokan megköveznének" – tette hozzá. Szerinte a Belügyminisztérium az egyik olyan kormányzati szerv, amelyet a legkevesebb botrány érint. "Csakhogy, ha valaki bepillant a rendvédelmi szervek működésébe, azt látja, hogy ketyeg a bomba"– hangsúlyozta.

A rendőrség, a büntetésvégrehajtás és a katasztrófavédelem is nagyon komoly létszámhiánnyal küzd. Ha ez továbbra is így folytatódik, Lengyel szerint néhány hónapon belül az lesz a kérdés, hogy melyik rendvédelmi szerv esik térdre. A már kialakult létszámhiányt és a nagy arányú fluktuációt nem bírja el a rendszer. A helyzetet súlyosbítja, hogy az utánpótlás is akadozik. "Nagyon kevesen akarnak manapság kezdő rendőrök, tűzoltók, vagy büntetésvégrehajtási tiszthelyettesek lenni, tekintettel arra, hogy megalázóan alacsony bérezést kapnak. Ha nincs hivatástudat, vagy kényszerítő körülmény, akkor fiatalként senki nem akar egyenruhába bújni" – mondta. A munkaköri veszélyek, a kevés szabadság, a túlterheltség, a siralmas fizetések nem teszik vonzóvá a egyenruhás munkákat.

Egy kezdő rendőr őrmester kezdőbére ma bruttó  250-260 ezer forint. "Mit visz abból haza?" – tette fel a kérdést a politikus. A rezsi befizetése az élelmiszerek, az albérletek befizetése után nem marad semmi. Egyszerűen a létfenntartáshoz is kevés a fizetés. Másodállás vállalására a rendőrök esetében nagyon korlátozottak a lehetőségek. Megjegyezte, egy évtizeden át csak ígérgette a kormány a béremeléseket, de ebből semmi nem valósult meg. 

"Lehet, hogy néhány stadion árából lehetett volna rendezni a rendészeti szervek fizetéseit" – mondta Lengyel. Hozzátette azt is, hogy hathavi fegyverpénzzel (választási évben) nem lehet kiszúrni az egyenruhások szemét.

 
Lengyel Róbert és Márki-Zay Péter Forrás: Facebook
 
 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Lengyel Róberttel
2022.01.20., csütörtök 17:15
Riporter: Bolgár György