„Klubrádió

Kicsi a csíra, de erőssé tesz

8/05/2019 13:00

| Szerző: Klubrádió

Évről évre egyre messzebbre tolódik a gyümölcs- és zöldségszezon beköszöntése. De még így is van megoldás a téli fáradtságra!

2019. május 08. Reggeli gyors-részlet/Mérőkanál (2019.05.08.)
06:15
00:00
Ha sápkórosak vagyunk, amikor beköszönt tavasz, mert a tél megviselte a szervezetüket, az immunrendszerünket, a bőrünket és a hajunkat, alig várjuk már a vitaminoktól duzzadó friss zöldségeket. Addig is azonban, amíg ezek elérhető áron kerülnek a piaci standra - együnk csírát.

Először is szögezzük le, a csíra, mint eledel, nem bio-bolondság. Ezt is, mint annyi minden mást, évezredek óta fogyasztja az emberiség, mert felismerte, hogy a szervezet számára hasznos; szebb és egészségesebb lesz tőle, aki eszi. Igaz, eleinknek fogalma sem volt, miért és hogyan működik, de a tudomány később igazolta a hasznosságát: a nedvesség és a hő hatására előbújó, magas rosttartalmú csírákban koncentráltan találhatóak meg a létfontosságú fehérjék, ásványi anyagok és vitaminok, valamint enzimek és antioxidánsok. Úgy is lehetne mondani, hogy a csírázó magban lezajló kémiai folyamatok egy hatalmas enzimgyárat hoznak működésbe, ekkor a legmagasabb a növény enzimtartalma. Ráadásul a csírák gyakorlatilag „előemésztett” ételek, vagyis tápanyagaik könnyen és hatékonyan felszívódnak a szervezetben. Arról nem is beszélve, hogy a csíra nem hizlal, tehát akár egy fogyókúrába is beépíthető, jobb, mint a vitamintabletta.

 
babcsíra  
Forrás: Flickr
 

Akár otthon termesztjük, akár boltban vesszük, ehetünk babcsírát, amit kis túlzással gyerekkorunk óta ismerünk, szinte mindenki kapott óvodai feladatként hatalmas tarkababot, kicsi nedves vattával. A babcsírát főként magas vastartalma és E-vitaminjai miatt érdemes fogyasztani, de C-vitamintartalma is 600-szorosa a már kifejlett terménynek. Fogyasztása jó hatással van a szívre, remekül szabályozza a vércukorszintet és a hormonháztartást, magas rosttartalma csökkenti a vérnyomást. Ráadásul jóval kevesebb bélgázt termel, mint a termés, ennél fogva nem is terheli meg annyira a gyomrot.

A borsócsíra talán az egyik legfinomabb növény, de nemcsak ezért szeretjük. A táplálkozási szakemberek főként magas vastartalmát, valamint E-vitamin tartalmát emelik ki. Azt mondják, a borsócsíra a szívre is jó hatással van, ez egyébként a hüvelyesek csíráira általában jellemző. Csodálatos inzulinszabályozónak tartják, sőt a hormonháztartás szabályozásában is jótékony hatással bír. Csökkenti a vérnyomást, magas vastartalma segíti a vérképzést. Az sem elhanyagolandó szempont, hogy szépíti a bőrt. És egyes cikkek szerint fogyasztása csökkenti a vakbélgyulladás előfordulásának valószínűségét.

 
búzacsíra  
Forrás: Flickr
 

Aztán itt a varázslatos búzacsíra, amit salátában vagy kenyérbe sütve is fogyasztunk. Volt idő, amikor szinte varázserőt tulajdonítottak neki. A holtak ugyan nem ébrednek fel tőle, de valóban remek élettani hatásokkal bír. Nagy mennyiségben tartalmaz A- és C-vitamint, kalciumot, magnéziumot, vasat, kobaltot és antioxidánsokat. Tapasztalt fogyozók már fújják, hogy a búzacsíra kiváló méregtelenítő, segíti az emésztést. Ezenfelül tisztítja a májat, segít gyógyítani a gyulladásokat, remek hatással van a hormonok működésére. Állítólag az impotencia ellen is hatásos. Emellett erősíti az idegrendszert, szabályozza a vérnyomást és gátolja a rákos sejtek életben maradását. Még mindig nincs vége: fáradtság, reuma, ízületi bántalmak esetén is segít.

Végül beszéljünk a lucernacsíráról, a mellrák elleni zöld lovagról. Ok, a család maradibb tagjai talán kicsit megütközve figyelhetik, ha az ember lánya lucernacsírát rágcsál, és bizonyos kérődző állatokhoz hasonlíthatják őt ilyenkor, pedig ez a növény tényleg nagyon sokat segíthet, az egészség megőrzésében. A vitaminskála komoly részét, a C-, a B-, a B12-, a D-, az E- és a K-vitamint tartalmazza, mégpedig elég komoly mennyiségben, van ezenfelül benne sok-sok vas, kálcium, a foszfor, L-borostyánkősav és a magnézium. Ennek megfelelően ő is szívbarát (ki látott már infraktusos tehenet?), és az érrendszeri betegségek elleni harcban is komoly szerepe van. Csökkenti a vérzéseket és megelőzi a vérrögök kialakulását. A mellrák megelőzésében szinte verhetetlen, mivel növényi hormonjai hasonlatosak az ösztrogénhez. A lucernacsírában található ásványi sók lúgosítják a vért, rostjai oldják a lerakódott koleszterint. Hogy a rosszindulatú családtagoknak is igaza legyen, a lucerna csíra a szoptatós anyáknál segíti a tejelválasztást, és a kötőszövetek rugalmasságát is javíthatja. A fogyókúrázók egyik őrangyala, de hólyag- és veseelégtelenség, idegrendszeri problémák, hajhullás és asztma, légzőszervi problémák, csont- és fogproblémák esetén is érdemes beépíteni az étrendbe.

 
Csíráztatás 
Forrás: Flickr
 

És végül két ötletecske, hogy mi mindenre jó a csíra. Kezdjük egy búzacsírás-mézes golyóval. Kell hozzá: 20 dkg sárgabaracklekvár, 10 dkg búzacsíra, 5 dkg darált dió, 1 evőkanál méz. A búzacsírát a mézzel és a baracklekvárral összedolgozzuk. Vizes kézzel gombócokká formáljuk, a darált dióban megforgatjuk, és hűtőszekrényben érleljük. Körülbelül 20 golyó lesz a hozzávalókból.

Meg egy klasszikus: mazsolás sárgarépasaláta kell hozzá: 6 szál zsenge sárgarépa, 10 dkg mazsola, citrom,  só, kukoricaolaj, búzacsíra. A megtisztított sárgarépát metéltre vágjuk vagy lereszeljük, ízesítjük sóval és citromlével, hozzákeverjük a kukoricaolajat és a mazsolát. Hűtőszekrényben érleljük, tálaláskor a tetejére szórjuk a búzacsírát.

Merőkanál
2019.05.08
Műsorvezető: Kovács. M. Veronika