Túlélés és konyhaművészet - erdélyi zsidó sorsok és ételek
27/03/2019 19:19
| Szerző: Klubrádió
Éhség, menekülés, identitás, gasztronómia – erdélyi holokauszt-túlélőkkel készült interjúk és régi családi receptek egy kötetben; a szerző először csak a receptekre volt kíváncsi, de már az első interjúknál kiderült, hogy nem ez lesz a könyv lényege.
Kinek és hogyan sikerült (ha sikerült) megmenekülni, és az átélt szörnyűségek miképp tükröződnek később az életvitelben, a szokásokban, például az étkezési szokásokban, receptekben, főzési trükkökben? Éhség, túlélés, identitás, konyhaművészet. Valamibe kell kapaszkodni.
Király Kinga Júlia zsidó erdélyi ételek receptjeit hozta el, ezeket Holokauszt-túlélőktől kapta. Először tényleg csak a receptekre volt kíváncsi, de már az első interjúknál kiderült, hogy nem ez lesz a könyv lényege.
Hiszen nem tudják kikerülni a holokausztot, mert akik vele megosztottak recepteket, fiatalok, kiskamaszok voltak elhurcolásuk idején, nem vezettek saját háztartást, így emlékeik az ételekről az anyukához tartoznak, akit elveszítettek.
A műsort a cikk elején a lejátszóra kattintva tudják meghallgatni!
2019. március 25. hétfő 19.00h
Műsorvezető: Szunyogh Szabolcs