„Támogassa
Esti gyors

Kilencezer forint és jön a szavazat – ilyen egyszerű? – Lampé Ágnes jegyzete

26/08/2019 18:02

| Szerző: Lampé Ágnes/ Klubrádió

Minden nyugdíjas, 2,6 millió érintett 9000 forintos rezsiutalványt kap, éppen pont az önkormányzati választások előtt. A szavazatokért ennyit kell tenni és nem többet? Hányszor lehet megcsinálni ezt a mutatványt?

2019. augusztus 26. Esti gyors / részlet, Lampé Ágnes jegyzete (19.08.26.)
01:37
00:00

Gulyás Gergely miniszter jelentette be, hogy a pozitív gazdasági eredmények miatt minden nyugdíjas 9000 forintos rezsiutalványt kap, a háromszor 3000 forintos utalványok március 31-ig használhatók fel gáz- és áramszámlára. A Magyar Posta kézbesít szeptember 30-ig, igaz, csak egyszer: ha valaki épp nincs otthon, kérelmét a Magyar Államkincstárhoz kell eljuttatnia.

Aztán a kormányrendelet is megjelent, amelyből az is kiderült, hogy az utalványra az öregségi nyugdíjasok mellett a nyugdíjszerű ellátásban részesülők is jogosultak, azaz összesen úgy 2,6 millió ember. Tudom, kampány van, de ez ennyire egyszerű lenne?

Csak még egyszer: 2,6 millió érintett. És a bejelentés épp az önkormányzati kampány hivatalos indulása előtt. Jelzi, a Fidesznél pontosan tudják, mit kell tenni és mikor. Ha így van, az nem túl bonyolult, az igaz. A szavazatokért ennyit kell tenni és nem többet? És máris működik? Hisz az intézkedés azért azt is jelzi: szükség van a megerősítésre, méghozzá főleg a vidék utalványszerű mozgósítására, hisz leginkább kistelepüléseken, falvakban élnek szegénységben, és főleg, kiszolgáltatottságban az emberek, ahol kilencezer forint nagyon sok pénz.

Szóval a kérdés még egyszer az: ilyen egyszerű? És jönnek a szavazatok a fideszes polgármester jelöltre? Hányszor lehet megcsinálni ezt a mutatványt? Akárhányszor?

Azért egy adalék: Némethné Jankovics Györgyi, a Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke jegyezte meg: ez a nagyjából 23 milliárd forintos juttatás úgy három-négy kilométer autópálya ára.

Lampé Ágnes jegyzetét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2019.08.26. 18:00