„Zajlik
Reggeli gyors

Kínos: nem Budapesten üléseznek az uniós külügyminiszterek a szokásostól eltérően

29/08/2024 09:40

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Orbánék troll-diplomáciájának eredménye, hogy nem Budapesten üléseznek az uniós külügyminiszterek – írja a jobboldali Fox News 21. A lap által idézett elemzők szerint Orbán Viktor mindent gátló viselkedése ellenére nem akar kilépni az Európai Unióból, se Kínának, se Oroszországnak nem állna érdekében Magyarországgal üzletelni, ha nem lenne az Unióban.

2024. augusztus 29. Reggeli gyors - részlet 24.08.29. Csernyánszky Judit lapszemléje
06:08
00:00

A Lukoil szállítások leállítása után is zavartalanul kapja Magyarország és Szlovákia az orosz olajat, hisz a Tatnyeft szállításai és más orosz cégeké is folytatólagosak a Barátság kőolajvezetéken keresztül – írta meg a Kyiv Independent. Ugyan a Bloomberg forrására hivatkozik érdekes módon, és ráadásul névtelenül nyilatkozóra. Viszont konkrét számokat is megírnak: 436 ezer tonna érkezett hazánkba júliusban, szlovákokhoz 356 ezer tonna. Ami azt jelenti, hogy még több is érkezett, mint júniusban, holott júliusban állította le a kijevi vezetés az olajszállításokat. Ezért érthetetlen is a magyar kormány részéről az erre válaszul érkező, egyelőre nem konkretizált fenyegetés. Ellenben a Kyiv Independentnek nyilatkozott a Naftogaz elnök-vezérigazgatója, Olekszij Csernyisov, aki megerősítette, hogy a két ország számára történő olajszállítások nem csökkentek a szankciók ellenére sem. S ugyebár a MOL hasonlóan nyilatkozott, ellátási gondok egyáltalán nincsenek!

Külföldön is téma a Madách Imre Gimnázium igazgatójának leváltása

A Bloomberg budapesti tudósítója rögtön hírét vitte a madáchos igazgató leváltásának, jelezve, a botrány óriási vihar kavart. Egyébként a téma elég sok országban aktuális, de mondjuk más formában, így nyilván érdeklődésre tart számot. A cikk kiemeli, hogy az igazgató a kiadott közlemény szerint az okos telefonokat okosan akarja az oktatásban felhasználni, másrészt pedig a mobilok használatát mindemellett szigorítani fogja. A tiltásnak nem látja értelmét.

 
Madách Imre Gimnázium, tüntetés
24.08.28., kép: Magyar Kétfarkú Kutya Párt, MKKP / Facebook
 
 

Orbánék troll-diplomáciájának gyümölcse: nem Budapesten üléseznek az uniós külügyminiszterek

Még a jobboldali Fox News 21 Colorado állambeli honlapján is megjelent az a brüsszeli keltezésű cikk, amely a magyar soros uniós elnökség eltelt két hónapját értékeli. Az AP-től átvett tudósítás azzal kezdődik, hogy annak ellenére megkapta a rotációs elnökséget a magyar kormány, hogy általában mindent ellenez, amit az összes többi tagállam elfogad, támogat, helyesel. Számokban érzékeltetve: 450 milliós közösséggel áll szemben a 9,5 milliós lakosságot képviselő magyar kormány. Krekó Péter troll-diplomáciának nevezi azt, amit Orbánék az elmúlt két hónapban műveltek. Így aztán nincs mit csodálkozni azon, hogy a mára tervezett külügyminiszteri találkozót a szokásoktól eltérően ezúttal nem az elnökséget betöltő országban, hanem Brüsszelben tartják meg. S a többi, esetleg Budapesten tartandó rendezvényen pedig a miniszterek – ahogy ezt előre jelezték már – csak helyetteseiket vagy egyéb tárgyalópartnert küldenek maguk helyett tiltakozásuk jeléül. Folyosói beszélgetésekben szinte mindennapos kérdés, vajon mivel fogja hitelteleníteni az uniós egységet Orbán, mi vár még a közösségre az év végéig. Ellenkezése sok tekintetben hasonlít az azóta távozott britekéhez, viszont Magyarország nem akar kilépni az EU-ból, hisz továbbra is az uniós tagságnak a jelentős, nettó haszonélvezője. Erről maga Orbán is beszélt Tusványoson, jelezve, nemhogy távozna, sokkal inkább terjeszteni akarja az EU-n belül az illiberális ideológiáját. Mire elemzők megjegyzik, se Kínának, se Oroszországnak nem állna érdekében Orbánnal üzletelni, ha nem lenne az Unióban. Az elemzést nagyon sok médium átvette.

 
EU-zászlók
Brüsszel Fotó: Pixabay
 

A katonai célú, amerikai rádió-adóvevő készülékek Oroszországba történő exportja törvénysértő gyakorlat

Putyin Listája elnevezésű orosz civil jogvédő portálon is közreadták a Horváth Bence San-Francisco-i letartóztatásának történetét az amerikai igazságügyi tárca közleménye alapján. A rövid írás egyrészt ismerteti, hogy a katonai célú, amerikai rádió-adóvevő készülékek Oroszországba történő exportja törvénysértő gyakorlat, másrészt megerősítette, hogy ezeknek a technikai eszközök címzettje az orosz kormány volt és annak számos leágazása. A portál küldetését ismertetve úgy fogalmaz, a Free Russia Forum által vezetett Putyin listájára azok kerülnek fel, akik segítik az oroszországi kontroll nélküli kormányzás hatalomban tartását.

Az ukrán kormány által támogatott The Gaze/Tekintet portál is beszámolt az orosz kormány és Horváth kapcsolatairól. Horváth többnemzetiségű beszerzési láncolaton keresztül igyekezett amerikai katonai rádiókommunikációs technikai eszközöket exportálni, hogy így elkerülhesse a hatósági ellenőrzéseket. Nem csak ez a hálózat volt kiterjedt, de a Kurszk régióban és az ukrán-orosz határ menti térségben vele kapcsolatban álló megrendelői oldal is. Maga Horváth vette meg ezeket a technikai eszközöket és Spanyolországon, Szerbián, Magyarországon, Lettországon és egyéb országokon keresztül igyekezett célba juttatni, pontosabban átcsempészni ezeket Oroszországba – kormányzati megbízások alapján. 2023 januárjában egy viszonylag kis amerikai rádiótechnikai céggel kezdett üzletelni. 200 készüléket vásárolt tőlük, azonban az amerikai vámügyőrség lefülelte a csempészárut. Azóta folyamatosan nyomoz az ügyben az amerikai Nemzetbiztonsági Nyomozó Szolgálat, a Védelmi és a Kereskedelmi Minisztérium is. Az ügyet pedig mostantól ugyebár az igazságügyi tárca vette át. A Washington DC-beli ügyész közleményében nem szerepel se a magyar kormány, se a HEPA, a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2024.08.29., csütörtök 6:00
Riporter: Csernyánszky Judit