„Zajlik
Megbeszéljük...

Komáromi szerint korai a maszkviselés eltörlése, Rusvai örül neki

4/03/2022 18:55

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Míg Rusvai Miklós virológus örül a járványügyi korlátozások eltörlésének, Komáromi Zoltán, a DK egészségpolitikusa szerint most még nagyobb az egyéni felelősség, különösen a maszkviseléssel kapcsolatban.

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: a kormány a koronavírus-helyzetet áttekintve megállapította, hogy az ötödik hullám a végéhez közeledik, ezért a járványügyi korlátozások nagy részét eltörlik. Ezek részeként megszűnik a kötelező maszkviselés.

2022. március 04. Megbeszéljük - részlet 22.03.04. Komáromi Zoltán
12:52
00:00

Komáromi Zoltán, a Demokratikus Koalíció egészségpolitikusa már csütörtökön is hangot adott annak, hogy ellenzi a döntést, akkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a 80-as napi halálozás még nem olyan jó érték, hogy indokolt legyen a kötelező maszkviselés eltörlése. "Ez számomra azt bizonyítja, hogy nem szakmai, hanem politikai döntés született" – foglalta össze. A pénteki Megbeszéljükben kifejezetten a maszkviseléssel kapcsolatban megjegyezte, hogy nem a kötelezettségen van a hangsúly, "ez az egyéni védelemről szól". Ez az egyéni védekezés egyik módja. Az FFP-2-es maszkok nemcsak a koronavírus-fertőzés, hanem más cseppfertőzéssel terjedő betegség ellen nyújthatnak bizonyos védelmet, vagy enyhébb betegség esetén anélkül láthatja el feladatát az egyén, hogy mást megfertőzne. Minden azon múlik, hogy az emberek mennyire veszik komolyan saját egészségüket. Hozzátette, szerinte nem tűnik el teljesen a maszkviselés a kötelezettség megszűntével.

Választás 2018 - Bemutatták az MSZP-Párbeszéd árnyékkorm?
 
Komáromi Zoltán
 Fotó: Balogh Zoltán/MTI
 

2022. március 04. Megbeszéljük - részlet 22.03.04. Rusvai Miklós
17:20
00:00

Rusvai Miklós virológus véleménye szerint bár a fertőzésszám még mindig magas, az új variánsok tünetei sokkal enyhébbek, és arra számít, hogy továbbra is erőteljesen csökkenni fog a fertőzés jelentette egészségügyi veszély. Úgy véli, hogy a koronavírus okozta betegségen előbb-utóbb mindenki átesik, de jó esélyét látja annak, hogy a vírus egyszerű náthává szelídül.

Dr. Rusvai Miklós
 
Dr. Rusvai Miklós
 

A beszélgetéseket az egyes lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: Pixabay

Megbeszéljük.../ interjú Komáromi Zoltánnal és Rusvai Miklóssal
2022.03.04., péntek
Riporter: Bolgár György