„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Konzervatív értékek a moziban – 3. rész

9/07/2023 06:15

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában a Szánsájn Fesztivál kapcsán az Én vagyok a te embered, illetve a Fabian - A vég kezdete című alkotásokról beszélgettünk; valamint folytattuk a konzervativizmus filmes ábrázolását vizsgáló sorozatunkat, melynek középpontjában most a Margaret Thatcher kormányzását bemutató művek álltak.

2023. július 08. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2023. július 08., szombat 13:30)
30:29
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Még július 26-ig várja filmekkel, és üdítővel a mozirajongókat a Cirko Mozi Szánsájn Fesztiváljára. Az elmúlt évek legsikeresebb alkotásaiból válogattak a szervezők vígjátéktól a drámáig. Mi pedig két olyan filmről beszélgettünk, amelyeket az idei programban még megnézhetünk.

Először az Én vagyok a te embered című futurisztikus drámáról mesélt Papp Petra Anna tudománytechnológiai újságíró. A különleges hangulatú német film egy jelen idejű elképzelt világban játszódik, ahol már emberi külsővel rendelkező, személyre szabott robotokat is választhatunk társul. Papp Petra Anna kiemelte, a film nem a tudományos háttérre fókuszál, sokkal inkább az emberek és robotok érzéseire.

Szintén a Szánsájn Fesztiválon találkozhatunk a Fabian – A vég kezdete című alkotással is, amelyről Deák Zsuzsival, a Cirko Film munkatársával beszélgettünk. A két világháború közötti játszódó történet szereplői bohó művészek, ahogy a címszereplő, Fabian is. Miközben gondtalan, szabályoktól mentes életüket élik már felsejlik a háttérben a második világháború közelgő rémsége.

A műsor folytatásában Paár Ádám történész-politikussal a konzervativizmus filmes ábrázolásait összegyűjtő sorozatunk harmadik részéhez érkeztünk, amelyben tovább utaztunk egészen az Egyesült Királyságig, hogy megvizsgáljuk, ott hogyan mutatkoztak meg a kormányzat részéről a konzervatív értékek. A Margaret Thatchert középpontba állító filmekről és sorozatokról beszélgettünk. 

Szó esett a Vasladyről, amelyben Meryl Streep bújik az egykori miniszterelnök bőrébe, de megemlítettük a Büszkeség és bányászéletet, a Billy Elliotot valamint az Adrian Mole titkos naplóját. Utóbbiak a thatcheri időszakot elevenítik fel, utalva a miniszterelnök döntéseinek eredményére.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2023. július 8. szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes