„Klubrádió
Esti gyors

Koronavírus - „Tájékoztatás” operettre hangolva

6/03/2020 19:24

| Szerző: Klubrádió

Lehet erőt mutatni, közvélemény-kutatást rendelni, operatív törzset felállítani, de ami általában működik az orbáni propagandában, az a járványnál nem biztos, hogy beválik.

2020. március 06. Esti gyors - részlet 20.03.06. Komáromi Zoltán/Lakner Zoltán
14:53
00:00

Biztos, hogy a kormány által gerjesztett hisztéria is ott van most a közhangulatban, de azt tudomásul kell venni, hogy a „szokásos” influenzajárvány közepén, ugyanolyan tünetekkel elindult a világban egy sokkal sunyibb járvány. A koronavírus esetében a gyógyulás 3-4 hét, az influenzánál 2-2,5 hét, megfázásnál néhány nap. Erről Komáromi Zoltán háziorvos beszélt az Esti gyorsban.

A DK szakpolitikusa úgy fogalmazott, disznóság, hogy a kollégákat megszorítják a mintavétellel, és csak azoknál végzik el, akik egy kritériumrendszerbe beleférnek, pedig egy 1500 forintos tesztről van szó. Véleménye szerint ennek csak egy oka lehet, az országimázs. Nem akarják még tudni sem, hogy mennyi beteg van az országban, mondani meg különösen nem.

Komáromi Zoltán szerint a közmédiának folyamatosan információkat kellene közölnie, például az eljárásrendet, például a mintavétel elveit, és minden fontos dolgot. Nevetséges, hogy Orbán Viktor jelenti be, ki a beteg. Ez még csak nem is a tiszti főorvos dolga, normális helyen a bejelentést az érintett kórház kommunikációs vezetője teszi meg. Ez az egész szakszerűtlen, színpadias, egyszerűen operettre van hangolva -mondj a szakpolitikus, majd felteszi a kérdést: Vajon kinek az érdekét szolgálja?

Lakner Zoltán politológus arra hívta fel a figyelmet a műsorban, hogy ami a nagypolitikában működik, az nem biztos, hogy a szakpolitikában is beválik. Lehet erőt mutatni, Orbán Viktor kiállhat egy operatív törzzsel a háta mögött, rendelhet közvélemény-kutatást, amely persze kimutatja, hogy a koronavírus nem is olyan veszélyes, mint a migránsok. Ezt mind el lehet intézni, csakhogy a járványveszélyt egy egészségügyi rendszer kezeli. Az abban dolgozók lelkiismeretesen végzik a munkájukat. Érthetetlen dolgokat nem lehet megmagyarázni, például azt, hogy miért csak egy központi laborban végzik a vizsgálatokat, vagy azt, hogy miért nem végeznek több tesztet. Igaz, hogy az emberek már elszoktak az önálló döntéstől, az utasítás a „központból” jön.

Izgalmas az ellenzék szerepe is. Mit tud kommunikálni, mit tud tenni, hogy ne keltsen pánikot, megszólalásával használjon magának és az ügynek? Nos, Lakner Zoltán szerint itt most nem egy általános sajnálkozásról lehet beszélni az egészségügy helyzetével kapcsolatban, hanem rá lehet mutatni az egészségügyi kormányzat konkrét hibáira. A főváros például igyekezett bemutatni az embereknek, hogy miként lehet csökkenteni a fertőzésveszélyt, ezzel tulajdonképpen állami feladatot vett át. Az ilyen politizálást nem lehet a pánikkeltés számlájára írni.

Az interjúkat a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán.

Esti gyors
2020.03.06. 18:00
Műsorvezető: Selmeci János