„Klubrádió
Reggeli gyors

Korózs Lajos: Fejetlenül intézkednek

14/04/2020 20:11

| Szerző: Klubrádió

Három, egymásnak ellentmondó utasítást kaptak a kórházigazgatók két napon belül. Az ünnepi napok előtt mentették fel néhányukat.

2020. április 14. Reggeli gyors - részlet 20.04.14. Korózs Lajos
08:42
00:00

Fejetlenül intézkedik a kormány, nincs szakmai elvárás – mondja Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke. A kórházak többségét arra kötelezték, hogy az ágyak 60 százalékát tegyék szabaddá a koronavírus által fertőzött betegek befogadására. A hivatalos tájékoztatás szerint ennek nem tett eleget az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet vezetője sem, ezért felmentették.

Korózs Lajos szerint fejetlenül hoz a kormány ilyen döntéseket, amelyeknek semmi szakmai alapjuk nem látszik. Ez azt jelenti ugyanis, hogy olyan betegeket kellett volna hazavinniük a hozzátartóiknak, akiknek a fogadására az otthoni ápolására nem készülhettek fel. Pénteken kapták az értesítést, utána ünnepnapok jöttek, nem tudtak beszerezni, vásárolni semmit, amire szükség lehetett volna.

Bonyolította a helyzetet az, hogy a kórházigazgatók rövid időn belül három különböző, egymásnak ellentmondó utasítást kaptak. Most az lesz a helyzet, hogy „hagyományos” betegségben szenvedő emberek és esetlegesen fertőzöttek egy intézményben, egy épületben lesznek.

Extrém esetekről is beszámolt a politikus, például olyanról, hogy a beteget kitették a kórházból, de miután létfontosságú, vitték vele a lélegeztető gépet is.

Az nem megoldás Korózs Lajos szerint, hogy kórházigazgatókat váltanak le. Talán a miniszternek kellene elgondolkodnia azon, hogy miért nincs egy felelős ember, aki látja, hogy mit kellene tenni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Reggeli gyors
2020.04.14. 06:00
Műsorvezető: Dési János