„Klubrádió
Reggeli gyors

Kritikus médiaműveltség – Ezt kellene tanítani

28/06/2019 08:58

| Szerző: Klubrádió

A tizenévesek főleg a közösségi médiából tájékozódnak, ahová szűretlenül ömlenek az információk. Miután nincsenek kapuőrök, a fiatalnak saját magának kell eldöntenie, hogy a hír hihető-e, vagy sem.

2019. június 28. Reggeli gyors - részlet 19.06.28.
08:33
00:00

Nem arról van szó, hogy politikai hírekkel bombáznák a tizenéveseket, ennek nem is lenne értelme. Ez a korosztály általában a közösségi oldalakról tájékozódik, ahová szűretlenül ömlenek az információk. Kimarad a tisztességes újságírók kapuőr szerepe, nincs tehát más megoldás, az embernek saját magának kell jól navigálnia ebben a zavaros információs térben.

A tudatos médiahasználatért indított program keretében a kritikai gondolkodást kívánja fejleszteni a Televele Médiapedagógiai Műhely, külföldi példákra támaszkodva. Nagy Krisztina, az egyesület elnöke elmondta, nem egyszerűen az álhírek kiszűréséről szól a program, az a fontos, hogy a fiatalok megtanuljanak jól kérdezni. A jó kérdésekre adott válaszok segítenek. A kritikai attitűdöt akarják erősíteni, olyan készségeket fejleszteni, amelyek birtokában el lehet dönteni, hogy egy információ hiteles-e, megbízható-e.

A tanárok valószínűleg küzdenek azzal, hogy ezt a témakört hogyan vigyék be az iskolákba. Ezért első körben pedagógusok jelentkezését várják a képzésekre, akik akár osztályfőnöki, akár irodalom-, történelem-, vagy informatika órán foglalkozhatnak vele. Ezután következik egy tesztidőszak, majd élesedik a program.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Reggeli gyors
2019. 06. 28. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás Szűcs Róbert