„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

Kulccsal érkezett a színházba

31/10/2020 08:51

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A pénteki Ötösben Gálvölgyi János Szabó G. László újságírót, kulturális menedzsert, tolmácsot látta vendégül.

2020. október 30. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2020. október 30., péntek 10:00)
92:02
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János Szerkesztők: Timár Ágnes

Szabó G. László Révkomáromban született, és érettségi előtt állt éppen, amikor úgy döntött, hogy Budapestre látogat. Teljesen véletlenszerűen keveredett el a Vígszínház Cseresznyéskert előadására, ahol Kútvölgyi Erzsébet a színpadon úgy dobta el a kulcscsomót, hogy az Szabó G. László ölében landolt. Úgy érezte, azzal megpecsételődött a sorsa.

Sok minden érdekelte, ami kultúra, de nem tudta, hogy ezt hogy fogja össze egy foglalkozássá. Tanári javaslatra indult el a külkereskedelem felé, mert már a középiskolában 5 nyelvet tanult. Ettől térítette el a színházzal való találkozás.

Az orvosi, tanári, régészi pálya is érdekelte. Se színész, se rendező nem akart lenni, ahhoz túl félénknek érezte magát, de tudta, hogy a színházhoz akar közel lenni. Egy későbbi előadás után jött rá, hogy talán a riporteri munkával elérheti ezt. Szerencsi Évát várta meg a művészbejárónál, és tőle kért először interjút. Majd egy újabb véletlennek köszönhetően Rhoda Scott-tal készíthette a második interjúját.

A színházzal már újságíróként megfertőződött, de végül szakmai kapcsolatba tolmácsként került a műfajjal.

Az utóbbi időben Jiri Menzel halála kapcsán hallhattunk a legtöbbet Szabó G. Lászlóról, mivel az újságíró a munka kapcsolat mellett, barátságot ápolt a legendás rendezővel. Az egyetem után Prágában találkozott először Menzellel egy interjú miatt, majd könyvet is írt róla, és sok előadásban segítette a rendező munkáját.

Szabó G. László az Ötösben nem csak Jiri Menzelről mesélt, hanem Bohumil Hraballal való ismeretségéről is, valamint a cseh filmművészet és a szlovák színház változásáról is.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Klubrádió.

Ötös
2020.10.30. 10:00
Műsorvezető: Gálvölgyi János

 

 

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás