„Zajlik
Megbeszéljük...

Laborc: Már a csipogók szállítása szemet kellett volna szúrjon

19/09/2024 00:27

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Hiányolja az illetékes magyar szervek kommunikációját a Hezbollah-tagoknál felrobbant csipogók ügyében Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója. Hozzátette, ő már kedden összehívta volna az ügyben a parlament nemzetbiztonsági bizottságának ülését, hogy a titkosszolgálatokat és a TEK-et elszámoltassa.

2024. szeptember 18. Megbeszéljük - részlet 24.09.18. Laborc Sándor
20:14
00:00

Ahogy azt Bolgár György műsorvezető a szerdai Megbeszéljük felvezetőjében is megemlítette, a Hezbollah fegyveresei által használt AR-924-es személyi hívókat a Magyarországon, Budapesten működő BAC Consulting Kft. gyártotta. Kedden délután több ezer csipogó robbant fel Libanonban és Szíriában a Hezbollah tagjainak kezében és zsebében, megölve 11 embert és megsebesítve 2800-at.

Miután egy ilyen akció végrehajtása nyilvánvalóan Izrael érdeke, Magyarország akarva, akaratlan a Közel-Keleten folyó háború közepébe csöppent, miközben az is kérdés, hogy egyáltalán hogyan szállíthatott bárki Magyarországról a Hezbollahnak ilyen csipogókat, amire az Európai Unió is nagyon kíváncsi. Az üzenetfogadásra alkalmas személyhívó modelljének licenctulajdonosa egy tajvani cég, de állításuk szerint a szóbanforgó kommunikációs eszköz gyártásáért és forgalmazásért, a velük kötött szerződés alapján,  egy magyarországi vállalat felelős.

Laborc Sándor, az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója a Klubrádiónak nyilatkozva több kritikus megjegyzést is tett az ügy kapcsán a magyar hatóságok munkájáról.

„A terror felderítése és az elhárítás több hivatalhoz került, ezt korábban a titkosszolgálatoknál volt, most nem operatív, hanem egy rendőri szerv, a TEK végzi [az Információs Hivatal és az Alkotmányvédelmi Hivatal mellett]. Ez az ügy azonban kifejezetten más kompetenciákat igényel” – mondta Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója. Hozzátette, ha igaz a hír, több ezer készüléket juttattak el Libanonba, amely állam harminc éve frontország. „Maga a szállítás szemet kellett volna, hogy szúrjon.” Bolgár György felvetésére, hogy elképzelhető, Iránon keresztül is érkezhettek az eszközök, Laborc megjegyezte, az még rosszabb, mert a Hezbollahhal való kapcsolata még inkább feltűnő.

Kifejtette, az ilyen ügyleteket három lépésben lehet felderíteni: a vásárlás mennyisége, a szállítással kapcsolatos adatok és a vásárlás pénzügyi lebonyolítása alapján. „Ez egy kompetens szolgálatnak mindenképp szemet kell, szúrjon. Igen komoly összegekről van szó, amikre kapacitást kell szerezni, amennyiben robbanóanyag van benne olyan szállítási módot kell választani akár 2 grammos, akár nagyobb egység esetén a repülőgépes szállítás nem működik. A tajvani cég pedig azt állítja, hogy a tervezést a kivitelezésig mindent a magyar cégnek adtak át” – mondta Laborc. Hozzátette, elrejteni valamit, „pótalkatrészt” ilyen eszközöknél úgy, hogy ne tűnjön fel a felületes vizsgálatok során, meglehetősen nehéz. Ha a készülékeket Magyarországon gyártották, iparbiztonsági bejelentési kötelezettség vonatkozik ezekre.

Kiegészítésül Horváth Bence ehhez képest kisebb botrányát hozta fel, aki az orosz kormánynak és leágazásainak adott el az Amerikai Egyesült Államokban gyártott katonai rádiókommunikációs technikai eszközöket. Horváth is magyar állampolgár.

Laborc szerint abban az ügyben is, és a mostani ügyben is dolga van a titkosszolgálatoknak. „Már tegnap [kedden] összehívtam volna a Nemzetbiztonsági Bizottság ülését, és kőkeményen elszámoltattam volna őket, tudtak erről, vagy sem, már csak azért is, hogy azok az állítások, amelyek a sajtóban megjelennek, megalapozottak legyenek. A legnagyobb probléma ebben az, hogy ma [szerdán] nagyon sok információ megjelent, és a hivatalosságok, az égadta világon senki nem mondta azt, hogy »kérem, tudtunk róla«, vagy »nem tudtunk róla«. Magyarországon bejegyzett cégről van szó” – összegezte.

Azzal kapcsolatban, hogy az ügyben illetékes szervek, így a titkosszolgálatok vagy a TEK – amelyek kedd délutánig nem adtak ki közleményt –, milyen szinten foglalkoznak az eseményekkel, nincs információ. Megjegyezete: „Ez olyan, Magyarországot közvetlenül érintő dolog, amely esetben a kormánynak elsődleges feladata lenne a tájékoztatás. Ha csak most kezdik el az adatokat gyűjteni a titkosszolgálatok, ha ezt sikerült az elmúlt 14 évben összehozni, akkor bizony visszaadnám azt az érettségi bizonyítványt, amivel a szakmában ezek a vezetők rendelkeznek” – fogalmazott. „Magyarország elsődleges nemzetbiztonsági érdeke az, hogy a leghamarabb és a legalaposabban derítsék ezt ki, és tájékoztassanak” –tette hozzá Laborc Sándor, az egykori NBH volt igazgatója.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Laborc Sándorral
2024.09.18., szerda 17:20
Riporter: Bolgár György