„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Lendvai Ildikó: "Abba kell hagyni a magyarpéterezést"

3/06/2024 18:18

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Ellenzéki fegyverszüneti terv kell Orbán másodjára is sikeres haditervével szemben – figyelmeztet a volt országgyűlési képviselő.

2024. június 03. Megbeszéljük - részlet 2024.06.03. Lendvai Ildikó
18:20
00:00

Mennyire reális az a veszély, hogy a baloldal, mint politikai gondolat és mozgalom hamarosan nagyon összezsugorodik? – érdeklődött Bolgár György Lendvai Ildikónál egy nagyon szűk héttel a választások előtt.

Az MSZP egykori országgyűlési képviselője realitásként fogadja el, hogy a baloldal az EP-választáson rosszabb helyzetbe kerülhet, mint korábban volt. Az önkormányzati választást tekintve azonban ez egyáltalán nem biztos. Szerinte az a megnövekedett politikai érdeklődés, amit Magyar Péter megjelenése elhozott az országba, az önkormányzatokban még jót is tehet a Fidesz-ellenes erőknek; a Fidesszel szemben is kritikus választókat is jobban aktivizálja – mondta. 

"A baloldalnak azonnal abba kell hagynia a folyamatos magyarpéterezést"

– hívta fel a figyelmet. "Nincs annál kontraproduktívabb, mint ha egymásra lődözünk. Ahány tiráda Magyar Péter lefideszezéséről, (némi túlzással) annyival lejjebb megyünk egy-egy százalékkal. Ez a taktika öngyilkos."

 
Lendvai Ildikó
Facebook
 

Azt látjuk, hogy a háború és béke hamis ellentétpárjának kommunikálásával a Fidesz stabilizálta a helyzetét. Ez esetben az ellenzéknek (ebbe beleértendő Magyar Péter is) most kizárólag a háború és béke hamis retorikájára kellene felelnie.  Borzasztóan fontos a szociális Európa, meg hogy hogyan hozzuk haza a pénzt, de most itt lőnek minket, itt kell visszalőni, önálló arcot mutatni. Nagyon gyorsan össze lehetne állítani egy ellenzéki baloldali tervet arról, hogy mi hogyan akarunk eljutni a fegyverszünetig (egyelőre ezt lehet kitűzni célként) – mondta, hozzátéve, magyar Katonákat ma egy helyre vezényelnek: Csádba. Tehát, tessék kivonni Csádból a magyar katonákat. Tessék kijelenteni ellenzéki színekben is, hogy nem akarunk sorkötelezettséget, ezzel szemben bőven lehet idézni, hogy Orbántól Kövérig kik voltak azok, akik kacérkodtak ezzel. Ellenzéki fegyverszüneti terv kell Orbán másodjára is sikeres haditervével szemben.

Lendvai szerint a választások után létre kell hozni a szabad önkormányzatok szövetségét. Megpróbálni országos erővé, modellértékű közösséggé tenni az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat. Emellett a Fővárosi Közgyűlésben ki kell alakítani az ellenzéki (bal- és jobboldali) együttműködést. A baloldali ellenzék már június 10-én álljon elő valamiféle mentrenddel, hogy mit akar az önkormányzatokban kezdeni azzal a helyzettel, ami a választáson kialakult.

"A legnagyobb baj az lenne, ha ugyanazt követnénk el, mint 2022-ben: magára hagynánk a csalódott választókat" – figyelmeztetett Lendvai Ildikó.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../Interjú Lendvai Ildikóval
2024. június 03.,péntek 17:20
Műsorvezető: Bolgár György