„Klubrádió
Hosszabbítás

Lesz-e idén olimpia? Mi lesz az oltással?

30/01/2021 10:59

| Szerző: Klubrádió/szg

A koronavírus-járvány miatt tavaly elhalasztották a tokiói olimpiát, és még az idei megrendezése is bizonytalan. Előkerült lehetőségként az, hogy a sportolókat és a stábtagokat soron kívül be kellene oltani. De mennyire etikus életerős fiatal embereket veszélyeztetett állampolgárok elé sorolni azért, hogy meg lehessen rendezni az olimpiát? – ezt a témát is körüljárta a Hosszabbítás.

2021. január 26. Hosszabbítás (2021. január 26., kedd 15:00)
45:52
00:00
Műsorvezetők: Rév Dániel, Farkasvölgyi Gábor Szerkesztők: Árva Brigitta

Ahogy közeledik az idénre halasztott tokiói olimpia időpontja, úgy válik bizonytalanabbá a játékok megrendezése. Annak érdekében, hogy biztonságban le lehessen bonyolítani a sporteseményeket, előkerült lehetőségként az, hogy a sportolókat és az utazó stábtagokat soron kívül be kellene oltani. De mennyire etikus életerős fiatal embereket veszélyeztetett állampolgárok elé sorolni azért, hogy meg lehessen rendezni az olimpiát? És egyáltalán: a szervezők, vagy a NOB előírhatja az olimpiára akkreditált személyeknek a kötelező védőoltást? 

A nagyon bonyolult, a sporton bőven túlmutató témának szenteltük a Hosszabbítás adását, vendégünk volt Marosi Gergely sportújságíró, aki a napokban írt cikket a témában, illetve Szabó Gábor, az Eurosport vezető kommentátora.

 
kép: Pixabay
 

2020. március 24-én jelentették be, hogy a koronavírus-járvány miatt az olimpiai játékokat elhalasztják, előreláthatólag egy évvel. Az esemény elnevezése nem változik akkor sem, ha 2021-ben rendezik meg. Az olimpiát jelen állás szerint 2021. július 23. és augusztus 8. között tartják.

A tokiói hivatalosan a 32. újkori olimpia lehet, mivel a sorszámozás értelmében az elmaradt olimpiai játékok is megrendezettnek számítanak. Ténylegesen – vagyis ha az elmaradtakat nem számoljuk bele – csak a 29.-nek számítana. Eddig három olimpia maradt el, az első és a második világháború miatt: 1916-ban Berlin, 1940-ben Helsinki és 1944-ben London lett volna a játékok házigazdája. Tokióban 1964-ben rendeztek olimpiát, míg Ázsiában legutoljára 2008-ban, akkor Peking, Kína fővárosa volt a helyszín.

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Pixabay

Hosszabbítás
2021. január 26., kedd 15:00
Műsorvezetők: Rév Dániel, Farkasvölgyi Gábor