„Klubrádió
Megbeszéljük...

Leült Stefkával vitázni, nem érti, miért nem száll ki Vidnyánszky

29/10/2020 18:59

| Szerző: Klubrádió/szg

Kukorelly Endre író azért ült le vitázni Stefka Istvánnal, a kormányközeli Pesti Srácok lapigazgatójával, mert úgy gondolja, hogy mindenkivel szóba kell állni, az ország kettéfűrészeltségén változtatni kell, a népi-urbánus vitát meg kell haladni. Szerinte a Színház- és Filmművészeti Egyetemen egyrészt sértett emberek szeretnének pozíciókat fogni, másrészt a kormány akarja maga alá gyűrni az egész felsőoktatást, ellenállást szülve ezzel olyanokban is, akik eddig nem politizáltak.

2020. október 29. Megbeszéljük-részlet / Interjú, Kukorelly Endre 2020.10.29.
14:14
00:00

Kukorelly Endre írót arról kérdezte Bolgár György kollégánk a Megbeszéljük műsorában, hogy miért ült le vitatkozni a kormányközeli Pesti Srácok portál lapigazgatójával, Stefka Istvánnal, aki például olyanokat mondott a beszélgetés során, hogy az Színház- és Filmművészeti Egyetemen külföldi ügynökök irányítják a tiltakozó diákokat, mert ott sokan angolul beszélnek és kérdeznek.

Kukorelly Endre azt mondta, még országgyűlési képviselőként elhatározta, hogy minden meghívásnak eleget tesz, függetlenül attól, hogy mit gondolnak azok, akik hívják. Rossznak tartja, hogy akár kormánypárti, akár ellenzéki politikusok menekülőre fogják, ha meglátnak egy nekik nem szimpatikus tévéstábot vagy riportert. Szerinte nem attól értelmiségi valaki, hogy diplomája vagy tudásbázisa van, hanem attól, hogy részt vesz a közügyekben. Ennek nagyon hatékony formája olyan emberekkel beszélgetni, akikkel egyáltalán nem ért egyet. Nem feltételezi adott emberekről, hogy „úgy döntöttek, hogy gazemberek lesznek”, hanem abból indul ki, hogy azt gondolják, amit mondanak.

Bolgár György azon közbevetésére, hogy vannak olyan hivatásos véleményvezérek, akikkel nem lehet vitázni, mert racionális véleménycsere helyett teljesen irracionális kijelentéseket tesznek, úgy válaszolt: szociokulturális hátteréből is adódóan szeretne küzdeni a jobb-bal, kuruc-labanc, népi-urbánus felosztás ellen. Az ország „kettéfűrészeltsége” szerinte borzasztó állapot, ha valaki ezt akarja fenntartani, akkor csak csinálja, hogy nem áll szóba mással, de ő ebbe nem akar belenyugodni – tette hozzá. 

Az SZFE ügyét Kukorelly Endre úgy látja, hogy egyrészt vannak sértettséget, fájdalmat hurcoló emberek, művészek, akik helyzetbe akarnak kerülni, hogy „ők is hadd focizzanak”. Nagyra tartja Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház igazgatóját, és azt még tudja követni, hogy az egyetem fölé helyezett kuratórium élén miért állt be ebbe az egészbe, azt viszont nem, hogy miért nem száll ki „perceken belül”. Másrészt – folytatta – a kormány mindent be akar gyűrni maga alá, az egyetemeket is, és ennek során olyan embereket is maga ellen fordít és nyilvános kiállásra késztet az értelmiség soraiból, aki eddig apolitikus volt, így ezt nem is érti.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Kispados/Wikimedia Commons

Megbeszéljük...
2020. október 29., csütörtök 16:45
Műsorvezető: Bolgár György

 

 


És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás