„Klubrádió
Utcafront

Lovarda lovak nélkül, királyi vár király nélkül

10/01/2021 13:07

| Szerző: Klubrádió/szg

Tizenkilencedik századi díszletekkel építette tele a Budai várat a jelenlegi kormány. A múltba nézés kissé drága mulatsága ez, van lovarda lovak nélkül, királyi vár király nélkül, Várkapitányság ostromlók nélkül, csak ízlés és mértéktartás nincs. A Vár mellett az Apor Vilmos térre tervezett Makovecz-templomról, a MÜPÁ-ról és Párizsról is volt szó az Utcafrontban.

2021. január 09. Utcafront (2021. január 09., szombat 17:00)
50:51
00:00
Műsorvezetők: Rózsa Péter Szerkesztők: Árva Brigitta

Könnyű séta a Montmarte-on – Sylvester Ádám békebeli városnéző úton Párizsban.

Egy nagyszerű épület, ami miatt a nagyérdemű kilépett a pesti belvárosból, hogy kultúrszomját oldhassa – a MÜPA, a Művészetek Palotája. Háztűznézőben Kelecsényi Kristóf építészettörténész.

 kép: Müpa/Facebook
 
 

XIX. századi díszletekkel építette tele a Budai várat a jelenlegi kormány. A múltba nézés kissé drága mulatsága ez, van lovarda lovak nélkül, van királyi vár király nélkül, van Várkapitányság ostromlók nélkül, csak ízlés és mértéktartás nincs. Beszélgetés Róth János Ybl-díjas építésszel.

Műszakilag elkészült az újjáépülő Lovarda és Főőrség
 
A műszakilag elkészült újjáépülő Lovarda a budai Várban 2020. február 7-én. A Hauszmann Alajos által tervezett és 1902-ben felavatott épület a második világháborúban megsérült, és bár helyreállítható lett volna, 1950-ben mégis lebontották. 70 év után építik vissza a Nemzeti Hauszmann Program keretében. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 

Újabb vita robbant Makovecz Imre életműve okán: a mester utolsó, grandiózus tervét, a Szentek és Kárhozottak templomát szeretnék felépíteni a követői. Az egyháznak egyelőre úgy tűnik , nem kell egy ekkora, új templom, s pénz se nagyon van hozzá. Kozár Alexandra foglalja össze ami eddig megtudható volt.

Tudják, hogy mi a nem hely? Nem menhely, hanem a hely negatív fogalma , tehát a nem hely. A műsorban több példát is említünk majd olyan városi területekről, amelyek két hely között vannak, Vagyis nincsenek, mert nem helyek. Na jó, ezt a csomót Torma Tamás fogja majd kibontani az Utcafrontban.

Az adást a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Utcafront
2021. január 09., szombat 17:00
Műsorvezető: Rózsa Péter