„Ki
Megbeszéljük...

Magyar György: Büntetőeljárásban lehetne felderíteni a NER-csúcsfejek "dugipénzeinek" hátterét, de nálunk nincs jogállam

24/07/2024 23:05

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

A Válasz Online arról írt, hogy 1452 milliárd forint "dugipénz" van a Mészáros–Tiborcz–Matolcsy–Szíjj-körnél, és ez nem is az egész. Magyar György ügyvéd szerint normál jogállamban büntetőeljárás keretei között lehet ilyesmit felderíteni, ha megvan az alapos gyanú, hogy jogellenes volt a pénzszerzés. Nem lehetetlen a dolog, köszönhetően az úgynevezett felülbírálati indítványnak is, de "nálunk nincs jogállam", tette hozzá.

2024. július 24. Megbeszéljük - részlet 24.07.24. Magyar György
13:15
00:00

A napokban a Válasz Online portálon jelent meg, hogy 1452 milliárd forintnyi „dugipénz” gyűlt össze a Mészáros-Tiborcz-Matolcsy-Szíjj körnél magántőkealapokban, ami nem is az összes vagyon, csak az, amit próbálnak elrejteni. Ez a pénz örökre ott is marad náluk, vagy van jogi lehetőség arra, hogy ha megvan a politikai lehetőség, vissza lehessen szerezni? – kérdeztük Magyar György ügyvédet.

Elmondta: normál jogállamban büntetőeljárás keretei között lehet ilyesmit felderíteni, ha megvan az alapos gyanú, hogy jogellenes volt a pénzszerzés. Amíg ez a forma létezik, és az európai irányelvek is megengedik a magántőkealapok működtetését, addig szerinte nagyon nehéz hivatali intézkedéseket kezdeményezni, de nem lehetetlen. Senki nem akadályozott abban, hogy feljelentést tegyen, vizsgálódjon a pénzek eredetéről, hasznáról, hozadékáról. Vagyis büntetőeljárásra lenne szükség, és abban a korrupciós cselekményekkel összefüggésben ezt is lehetne vizsgálni – húzta alá a jogász.

Hozzátette, jó hír, hogy ma már, az Európai Bizottság nyomására létezik az úgynevezett felülbírálati indítvány, amivel, ha az ügyészség „szokásához híven” megtagadja a nyomozást, akkor az ügy a bíróság elé kerülhet. Ha pedig ez az említett történet egyszer eljut a bírósághoz, akkor indulhat vizsgálat az alapos gyanút követően. És ha ezek a pénzek még el nem évült bűncselekményből származnak, akkor jöhet a lefoglalás, zár alá vétel, vagyonelkobzás is akár.

A leglényegesebb tudnivaló a magántőkelapokkal kapcsolatban az, hogy azok egyes tagjai rejtve maradnak, és ez így alkalmassá teszi őket pénzmosásra. Megismételte, az európai irányelvek megengedik ennek a formának a működését, de hozzátette: a transzparenciát, az átláthatóságot előírják. Ha ez hiányzik, akkor ennek bizonyítása esetén meglehetne az alap a büntetőeljáráshoz – mondta. Jelezte, az oknyomozó portál se tudta kideríteni, hogy ennek a körnek a pénze honnan származik; ez azért is lehet így, mert a Fidesz sokat lazított a vagyonnyilatkoztatási szabályokon. Ha részei lennénk az európai ügyészségnek, akkor mindez földerülhetne – jegyezte meg.

„Nálunk már nincs jogállam”; most jött ki az Európai Bizottság legfrissebb jogállamisági jelentése, amelyből világosan kiderül, hogy Magyarországon nem történt semmi előrelépés, nincs átláthatóság, nem tudja teljeskörűen betölteni a szerepét, az ügyészség átpolitizált, és így tovább. Magyar György hozzáfűzte, az Európai Unió felébredt, látja a problémákat és megpróbál intézkedni nemcsak ilyen országjelentések formájában, hanem a pénzek (nagy részének) megvonásával is, mert ebből értenek „a jómódú emberek”.

Hangsúlyozta, nem véletlenül hívják a cikkben említett vagyonokat dugipénzeknek, „ez az úgynevezett szubkultúra” ragyogóan él ebből, és hogy az emberek közben tönkremennek – itt az Iványi Gábor lelkészhez köthető intézményeket említette – az senkit nem érdekel ebben a szférában, nekik a magántőkealap fial.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Flickr

Megbeszéljük...
2024. július 24., szerda 17:20
Műsorvezető: Bolgár György