„Ki
Publicisztika
Le a melltartóval - Dési János jegyzete
Publicisztika

Le a melltartóval - Dési János jegyzete

Csak annyiban érdekes ez az öltözködési rendelet, hogy minden konzervatív diktatúrában akadnak erkölcs-csőszök, akik ilyenkor felhevülnek, eljött az ő idejük. Majd ők megmondják, ki mit hordhat.  Így kezdték a tálibok is, és tessék, milyen szép eredményeket érnek ma már el a divatot illetően.

A parancs, az parancs - Kárpáti Iván jegyzete
Publicisztika

A parancs, az parancs - Kárpáti Iván jegyzete

Pintér Sándor besétál a kormányülésre és közli a főnökével, hogy minden kontroll alatt. Lázár János nyilván szintén ebben a szellemben referál a vasút állapotáról, úgyhogy a Várból nézve minden patent. A valóság megélése marad a mi kiváltságunk.

Képregény – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Képregény – Józsa Márta jegyzete

"Mi lett volna, ha a felvonuláson az akkumulátorgyár píárosai által megrendelt virágköltemény bámulása mellett a publikum egy része képeket láthatott volna teszem azt a Karmelita előtt tüntető diákokról vagy az ukrajnai menekültekről. Na ugye."

Hírek 2036-ból – Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

Hírek 2036-ból – Hardy Mihály jegyzete

A külföldi hírek között elhangzott, hogy Azerbajdzsán politikai menedékjogot ad az elvesztett választások után Magyarországról elmenekült egykori miniszterelnöknek és családjának, a külügyminiszternek és közeli hozzátartozóinak, köztük egy ismert, de már visszavonult válogatott labdarúgónak.

1500 milliárd már a zsebben – Kárpáti Iván jegyzete

23/07/2024 18:02

| Szerző: Kárpáti Iván

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Ez abból jött össze, hogy kurva vastagon fog a ceruza, amikor öntik a tengernyi betont, vagy éppen drágán adnak szolgáltatásokat olyan cégeken keresztül, amiket még állami megrendelésekkel is megtámogatnak. Nem akarok senkit elkeseríteni, de a helyzet az, hogy történjen bármi is, ezt a vagyont jogállami kereteket között már soha nem tudjuk visszaszerezni.

2024. július 23. Esti gyors-részlet (2024.07.23. Kárpáti Iván jegyzete)
02:26
00:00

1500 milliárd forint. Több metróvonal ára, nagyjából ennyibe fájt nekünk Ferihegy is. Úgy három hónapig Magyarország összes nyugdíját is fizetni lehetne belőle. Mit mondjak még, talán így azért érzékelni lehet a nagyságrendet. Ja, körülbelül ennyi az államháztartás hiánya is.

Mindezt azért soroltam fel, mert a Válasz Online vette a fáradságot és kiszámolta a még nyilvánosan hozzáférhető adatok alapján, hogy a NER zászlós urai, az uralkodó családja és a kisebb klánok mennyi vagyont kuporgattak össze úgynevezett magántőkealapokba. Ezekbe kívülről nem nagyon lehet belelátni, ráadásul teljesen törvényes konstrukciók, naná, ők hozták rá a törvényeket.

Nem akarok senkit elkeseríteni, de a helyzet az, hogy történjen bármi is, ezt a vagyont jogállami kereteket között már soha nem tudjuk visszaszerezni. Gyorsan tegyük hozzá, nem azért gyűlt össze mindez náluk, mert valami őrületes innováció birtokosai, amiért versenyt futnak a világ legnagyobb technológiai cégei. Ez abból jött össze, hogy kurva vastagon fog a ceruza, amikor öntik a tengernyi betont vagy éppen drágán adnak szolgáltatásokat olyan cégeken keresztül, amiket még állami megrendelésekkel is megtámogatnak. De népszerű szállodákat is építeni hitelből, vagy éppen irodaházakat, amik, ha nem kelnek el piaci alapon, akkor majd segít rajtuk a mindenható állam.

Tehát ezt mi adtuk össze nekik, meg persze a nagylelkű német, holland, stb. adófizetők. A sajtóban gyakran szereplő jachtok, magángépek, kastélyok, birtokok, igazából csak kellemes kiegészítők, majdhogynem kerekítési hibahatáron billegnek, ezen a szinten már egyre nehezebb nagyobb és drágább játékot venni, legfeljebb darabra lehet bővíteni a készletet.

Egy közgazdász egyszer viccből levezette, hogy még az is jobb lenne, ha ilyen esetben csak menne a telefon a főembertől, hogy a kincstár utaljon át x összeget a családi számlára. Mégpedig azért, mert így ahhoz, hogy legálisan ki lehessen lapátolni mondjuk 100 milliárd forintot, el kell költeni a közösség számára teljesen fölöslegesen 400-at.

Abszurd, de van benne ráció. De itt be is fejezem, nem akarok ötleteket adni, lehet holnapra jogszabály lesz belőle.

pénzeső
 
pénzeső
 

Kárpáti Iván jegyzete az Esti gyors 2024. július 23-i adásában hangzott el.