„Vásároljon
Esti gyors

Magyar György: Gulyás Gergelynek ez most jutott eszébe?

19/11/2021 19:14

| Szerző: Klubrádió/szg

Gulyás Gergely miniszter szerint a lakcímet érintő törvénymódosításnak nincs köze a választáshoz, csak arról szól, hogy sokan nem laknak ott, ahova be vannak jelentve. Magyar György ügyvéd feltette a kérdést: Gulyás Gergelynek ez most jutott eszébe? Eddig simán meg lehetett játszani, hogy valaki nem ott lakik, ahova be van jelentve, éppen a választás előtt 5 hónappal kell helyretenni? Szerinte egyébként már a látszatra sem adnak, a lakhelyhez kötődő sok-sok jog érdektelen ahhoz az érdekhez képest, hogy azt manipulálhassanak, amit akarnak.

2021. november 19. Esti gyors / részlet, Magyar György (21.11.19.)
05:26
00:00

Az Országgyűlés megszavazta azt a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott javaslatot, ami a TASZ és a Political Capital szerint az eddigieknél is szélesebb kapukat nyithat a voksturizmus előtt. A kormány salátatörvénybe rejtette a módosítót, amely úgy változtatja meg a lakóhely fogalmát, hogy gyakorlatilag kiüresíti azt. A lakóhely egyfajta kapcsolattartási címmé válik, azaz bárki bejelenthet lakcímet büntetőjogi felelősség nélkül, akkor is, ha az első percben nyilvánvaló, hogy nem fog ott élni – írták. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szerint az új intézkedésnek semmi köze a választáshoz, szimplán arról szól, hogy sokan nem laknak ott, ahova be vannak jelentve, az életszerűség kedvéért kellett módosítani a jogszabályt.

Magyar György ügyvéd az Esti gyorsban úgy reagált: Gulyás Gergelytől csak azt kell megkérdezni, hogy ez most jutott eszébe? Eddig simán meg lehetett játszani, hogy valaki nem ott lakik, ahova be van jelentve, ezt éppen a választás előtt 5 hónappal kell helyretenni? Ezt ugyanis olyan salátatörvénybe tették bele, hogy csökkentsék az emberek adminisztratív terheit, „nem a választási törvényt módosítják, á, dehogy” - tette hozzá szarkasztikusan.

Jogászi álláspontja az, hogy ezzel a fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntötték, mert nagyon sok minden tartozik a lakhely fogalmához, amit nem vesznek figyelembe, mint például az óvoda -és, az iskolaválasztás, a tb, a nyugdíj. Ez megint ad hoc jogalkotás „gyöngyszeme”, amihez hozzá lehetünk szokva. Már a látszatra sem adnak, a lakhelyhez kötődő sok-sok jog érdektelen ahhoz az érdekhez képest, hogy azt manipulálhassanak, amit akarnak – összegezte.

Szerencsére még nem törölték el azt a rendelkezést, hogy ha valaki attól tart, hogy valaki az ő lakcímére a tudta és beleegyezése nélkül be akar jelentkezni, akkor elmehet a járási hivatalhoz és kérhet erről a manipulációról előre értesítést. Ezt ajánlotta a hallgatóknak is. Viszont ha ez szándékos magatartás, és valaki pénzt kap egy ilyen bejelentkezésért, annak nincs már büntetőjogi következménye, „ezt voltak szívesek kiirtani innen”.

Szerinte egyébként nem biztos, hogy ennek óriási hatása lesz mandátumokban mérve, „el fog veszni ez a néhány szavazat a nagy tengerben”. Hozzáfűzte: nem tudni, hogy az frissen érkező, új szavazóknak milyen hatásuk lesz, nem lehet egyértelműen kiindulni a statisztikákból, hogy „itt van egy billegő körzet, odaküldünk ötszáz trollt, megkérjük, hogy szavazzanak erre vagy arra”, nem biztos, hogy befolyásoló hatása lesz. "De hogy elszemtelenedtek, az teljesen biztos" – fogalmazott.

A Városháza-ügyre egy mondattal kitérve Magyar György azt mondta: van olyan helyzet, amikor valakinek el kell gondolkodnia azon, hogy a családi ezüstöt talán el kell adni. Mi rossz van abban, ha elgondolkodnak rajta? Ezt kellett volna mondani, és az egész ügy lekerült volna a napirendről.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Facebook

Esti gyors
2021. november 19., péntek 18:30
Műsorvezető: Selmeci János