„Zajlik
Megbeszéljük...

Magyar Péter: Javasoltam, mindenki jelölhessen főpolgármester-helyettest

30/09/2024 18:30

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Gőzsy Kati

Magyar Péter mindenféle verbális konfliktus ellenére kompromisszumra törekszik, ez szerinte a következő hetekben meg is fog születni. Nincs benne sérelem. Ezt mondta el a Megbeszéljük...-műsorban Bolgár Györgynek a Tisza Párt vezetője Karácsony Gergely Budapest főpolgármesterrel való vitája után.

2024. szeptember 30. Megbeszéljük - részlet 24.09.30. Magyar Péter
17:42
00:00

"Abban a hitben váltunk el, hogy megegyeztünk, majd Karácsony Gergely jó szokásához híven elment a Telexhez, és valós és valótlan dolgokat mondott el a találkozóról" - mondta a Tisza Párt elnöke. Ezzel Karácsony Telexnek adott interjújára reagált, amelyben Karácsony arról beszélt, a Tisza Párt nem vállal felelősséget semmiért. Magyar Péter a Klubrádiónak azt mondta, Karácsony Gergely mindig abban volt jó, hogy áldozati pózba helyezze magát, sajnálni kelljen. "Neki az lett volna a feladata, jogszabály szerint kötelessége, hogy az alakuló közgyűlést összeállítsa, jelöljön főpolgármester-helyettest legalább egyet a képviselők közül, beterjesszen egy új SZMSZ-t a frakciók javaslatai alapján. Ebben sem ment előre, nekünk kellett külön kérni" - mondta Magyar.

"Az volt a fő indoka Karácsony Gergelynek, hogy lám, a Tisza annak ellenére hogy elérte a 30%-ot majdnem Budapesten, nem akar felelősséget vállalni, nem akar dolgozni." Mint Magyar Péter elmondta, valódi felelősséget csak úgy lehet vállalni, ha valódi jogkörei vannak a képviselőknek és nem a főpolgármesterhez van telepítve minden jog- és hatáskör. Hozzátette: a Tisza Párt az esélyegyenlőségért és az akadálymentesítésért, illetve a transzparenciáért, a szerződések átvilágításáért felelős tanácsnokot is jelöl.

A fő vita a főpolgármester helyettesének személye volt Magyar Péter és Karácsony Gergely között. "A polgármester két napja még azt mondta valamelyik sajtótermékben, hogy akkor ő jelöl ki helyettest, ma meg már azt mondta, hogy nem jelöl egyet se" - mondta erről Magyar Péter, aki szerint Karácsony Gergely elmondta azt is, hogy ha nem támogatják Kiss Ambrus jelölését, akkor inkább költségvetést sem készít a fővárosban és hagy mindent összeomlani, amit aztán majd "a Fidesszel közösen a Tisza Pártra próbálnak majd tolni".

"Ezek után most mégis kijelölte, ha jól értem, Kiss Ambrust a főpolgármesteri hivatal főigazgatójának - tette hozzá Magyar -, amit megtehet egyébként. Én azt mondtam neki, hogy csak egyet ne kérjen tőlünk, mert nem erre hatalmaztak fel minket a szavazóink, hogy a Gyurcsány-kormány egykori államtitkárát, Kiss Péter kabinetfőnökét, ennek a baloldali konglomerátumnak az egyik szürke eminenciását ne kelljen nekünk megszavazni."

"Nem lehetne az a kompromisszum, hogy javasol a főpolgármester egy helyettest Kis Ambrust, Magyar Péterék meg Vitézy Dávidot, tekintettel arra, hogy Kiss Ambrus a szocialista kormányzatban tisztséget viselt, Vitézy meg a Fidesz-kormánynak volt államtitkára?"- vetette közbe Bolgár György. "Ez egy politikai pozíció, Kiss Ambrusra egy budapesti sem szavazott, Vitézy Dávidra több százezer budapesti szavazott csak 300-zal kevesebb, mint Karácsony Gergelyre" - válaszolta Magyar.

"Karácsony kössön kompromisszumot az ellenjelölttel?" - kérdezte erre a műsorvezető. "Nem kötelezem erre, nem tudom és nem is akarom, nem a mi jelöltünk Vitézy Dávid - válaszolta Magyar Péter. - Tőlem mást is javasolhat, nyilván van egy-két ember még a közgyűlésben, akinek van ott esélye, hogy többséget kapjon. Az nem járja, hogy Karácsony Gergely három napja azt mondta, jelölök kettő helyettest, ma meg egyet sem jelölt. Nekem volt az elején egy formabontó javaslatom, hogy kérjen fel minden frakciót, és mindenki jelöljön egy főpolgármesterhelyettest. Kísérletet sem tett rá".

A főpolgármester helyettesének megválasztásáról Karácsony gergely főpolgármester is nyilatkozott a Klubrádiónak. Többek közt arról beszélt, jegelné ezt a kérdést, amíg az új képviselők meg nem értik, hogyan működik a főváros. Karácsony szerint először más feladatokat kellene elvégezniük, például megalkotni a szervezeti és működési szabályzatot (szmsz), bizottságokat választani vagy tanácsnokokat, akik egyes szakterületekért – például az átláthatóságért vagy az akadálymentesítésért – felelnek a közgyűlésben. 

Megbeszéljük.../interjú Magyar Péterrel
2024. szeptember 30., hétfő 17:20
Műsorvezető: Bolgár György