„Ki
Reggeli gyors

Már egy vacsorához is engedélyt kell kérni az uniós tagállamoktól?

8/07/2024 05:38

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Összehangolt kommunikációs kampányban jelezték Orbánék: ma meglepetéseket jelentenek be.

2024. július 08. reggeli gyors - részlet (2024.07.08) Csernyánszky Judit lapszemléje
05:24
00:00

A Radio Free Europe a 444-re hivatkozva írja meg, hogy Orbán kormánygépe már az esti órákban felszállt és Peking felé vette az útját. A radaros követőoldalak ugyanis kimutatták, hogy egy honvédségi-kormányzati Dassault Falcon 7X gép felszállt, és a nyomkövetés szerint hétfőn reggel már landolhat is Pekingben. A Szabad Európa is számba veszi az Orbánt moszkvai és azerbajdzsáni útja miatt ért kritikákat, de legfőképp azt, hogy Kijev és az uniós külügyi főbiztos leszögezte, semmilyen mandátummal nem bízták meg a magyar kormányfőt, hogy az a saját szakállára békemissziót hirdessen.

Nem volt felhatalmazása Orbán Viktornak arra, hogy a Türk Tanáccsal Azerbajdzsánban, illetve előzetesen Putyinnal tárgyaljon Moszkvában, miközben a soros uniós elnökség vezetői posztját tölti be – nyilatkozta az uniós külügyi főbiztos, Joseph Borrell –így ír róla a Le Monde. Ami összefoglalva az elmúlt napok történéseit, azt is kiemeli, hogy nemcsak az EU vezetése, de számos tagállam, az Egyesült Államok, Kijev is hasonlóan nemtetszését, sőt, felháborodását fejezte ki. Már egy vacsorához is engedélyt kell kérni az uniós tagállamoktól? – így reagált a tiltakozásokra Orbán politikai igazgatója.

Törökország bizakodó a magyar soros uniós elnökségnek köszönhetően, mert közelebb kerülhet a csatlakozáshoz a balkáni államokkal egyetemben , sőt hozzáférést biztosít az uniós piacokhoz a csatlakozás előtt – erről ír a török Anadolu Ajansi hírügynökség. S ezt az optimizmusukat magyar szakértő meg is erősíti. Egeresi Zoltán nem véletlenül utalt arra is, hogy 2024 a török-magyar kultúra éve is. S miután megfigyelői státuszt kapott az Orbán-kormány a Türk Tanácsban, ez azt is jelenti, hogy nagyon gyorsan erőre kapnak a Budapest-Ankara kapcsolatok, hiszen hídépítésre használja fel a lehetőséget a kormány.

Orbán Viktor a Türk Államok Szervezetének csúcstalálkozój
Orbán Viktor kormányfő felszólal a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) csúcstalálkozóján az azerbajdzsáni Susában 2024. július 6-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 
 

A Financial Times úgy értesült, hogy tárgyalások folynak a Marine Le Pen vezette szélsőjobboldali párt és Orbán között arról, hogy mégiscsak csatlakozik a Patrióták Európáért pártfrakcióhoz Nemzeti Tömörülés. S miután a spanyol Vox, a Geert Wilder vezette holland illetve a dán szélsőjobboldali párt is jelezte csatlakozási szándékát, teljesül az a feltétel, miszerint legkevesebb 7 pártcsaládnak kell tagságot vállalnia egy-egy frakció létrehozásakor. Három, ugyan névtelenül nyilatkozó forrás is elmondta a brit gazdasági vezető napilapnak, hogy akár már hétfőn is bejelenthetik a csatlakozásukat. S nemcsak Kovács Zoltán kormányzati szóvivő jelezte a közösségi hálón, hogy bejelentés várható ma, de izzította a szálakat Szijjártó Péter is, s videóval jelentkezett be a Fb-n, hogy a háborús párti uniós politikusok kapcsolják be a biztonsági öveket.

Majd megjelent a svájci Weltwoche lapnak adott Orbán-interjú, ami egyébként több mint 20 perces és Azerbajdzsánba menet a kormánygépen készült, amelyben a kormányfő azzal zárja mondandóját, hogy nagy meglepetés lesz hétfőn reggel, figyelje mindenki a médiát.

Sokan gondolták úgy Magyarországon, hogy   Orbán Viktor kormányzásának soha nem lesz vége. Majd megjelent a színen egy csalódott fiatalember, aki a kormányfő belső köréhez tartozott. Azóta egyre többen teszik fel a kérdést: képes megváltoztatni a helyzetet? – rajzolja meg DW az új politikai sztár portréját. A lapnak nyilatkozó Somogyi Zoltán szerint Orbán soha nem gondolta volna, hogy ilyen vele megeshet. Hogy pár hónap leforgása alatt felkavarja az ország politikai állóvizét, a kormány stabilitását. S mindezt úgy, hogy egy fillért nem költött kampánykommunikációra, ezzel szemben a kormány milliárdokat szórt el propagandára. A tudósítónak nyilatkozó 45 éves Eszter bevallja, még 2022-ben is a Fideszre szavazott, mert Orbánban látta, meg tudja őt védeni a háborútól. Hitét akkor veszítette el, amikor falujában a lakosok megkérdezése nélkül építettek fel akkumulátorgyárat. A kérdés tovább az is, hogy az EP-választásokon elért kiváló és váratlan eredmény után is fenn tudja-e tartani az emberek lelkesedését. Sokan vélik úgy, hogy erre is adott választ Magyar Péter azzal, amikor nyomatékosítja beszédeiben: az egyszereplős shownak vége, itt az ideje az ország közös újjáépítésének!

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2024.07.08., hétfő 6:00
Riporter: Csernyánszky Judit