„Zajlik
A lényeg

Már-már tömegesek a felmondások a bíróságokon

14/08/2024 22:19

| Szerző: Klubrádió

A rendkívül alacsony fizetések miatt egyre nagyobb hiány van a bíróságokon, például jegyzőkből. Az optimális az lenne, ha a béreket az átlagkeresethez kötnék, de hiába állt elő az Országos Bírói Tanács többféle javaslattal, nem kapott választ a testület a kormánytól – mondta el a Klubrádiónak Kovács Ildikó szóvívő.

Több magyarországi bíróság lassan a működésképtelenség határára kerül, annyi igazságügyi alkalmazott mondott fel a rendkívül alacsony fizetések miatt – számolt be a hvg360.

Különösen tragikus a helyzet a jegyzők esetében, akik több év tapasztalattal is csak 220-230 ezer forintot visznek haza havonta. A jegyzők hiánya a Pest környéki bíróságokon is érzékelhető, és a portál információi szerint a Fővárosi Törvényszéken is alig maradt jegyző, olyan szintű az elvándorlás. A bírósági alkalmazottak béremelése egyébként 8-9 milliárd forintba kerülne, de a kormány eddig csak ígérgetett.

Az Országos Bírói Tanács (OBT) szóvivője, Kovács Ildikó, aki a Szekszárdi Járásbíróság büntető bírája is, a Klubrádiónak arról számolt be, hogy minden megyében előfordulnak lemondások és néhányban ez "már-már tömegesnek mondható".

A szóvívő szerint az igazságszolgáltatásban a bérhelyzet valóban tarthatatlan, mert a jelenlegi bírói és igazságügyi alkalmazotti bérek nem igazodnak a munkakörökkel járó felelősséghez. Kovács elmondta, többféle javaslatot is elküldtek a kormánynak, de eddig nem kaptak választ.

2024. augusztus 14. A lényeg l Kovács Ildikó 2024.08.14.
01:02
00:00
Az optimális az lenne, ha a béreket az igazságszolgáltatásban a magyarországi átlagkereset változásához kötve automatikusan emelnék, csakúgy mint a többi hatalmi ág esetében. Így hasonlítana a rendszer az európai sztenderdekhez, a törvényhozóknak pedig nem kéne többet beavatkoznia – magyarázta Kovács.

A címlapi kép illusztráció, fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely