„Klubrádió
Megbeszéljük...

Márki-Zay: A legnagyobb veszély a Fidesz

24/09/2020 17:24

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

A kormánypártok igyekeznek leválasztani az ellenzékről a jobboldalt. Ez történt Zemplénben, de ez lesz később is.

2020. augusztus 24. Esti gyors - részlet 20.08.24. Márki-Zay Péter
05:14
00:00

Bárki megváltozhat, az egyetlen remény az összefogás – mondta Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere annak kapcsán, hogy a zempléni időközi választáson induló közös ellenzéki jelöltet teljes erővel támadja a kormányhű sajtó, és időnként a független média is. Bíró László mezőgazdasági vállalkozót a Jobbik jelölte, csakhogy ő -a néppártosodás ellenére- olyan rasszista kijelentéseket tett még a közelmúltban is, amelyek a baloldal számára nehezen vállalhatók, vitát kavarnak.

Márki-Zay Péter szerint a Fidesz érzi, hogy az ellenzéki összefogás halálos veszély a számára, ezért igyekszik szétfeszíteni. Nem csupán ezen a ponton, hanem a „ballibezéssel”, gyurcsányozással is. A polgármester úgy véli, hogy az országra, ezen belül a cigányságra a Fidesz jelenti a legnagyobb veszélyt.

Hódmezővásárhelyen a korábbi 60-40 százalékos Fidesz-ellenzék arányt sikerült megfordítani, mert az ellenzék összefogott és talált megfelelő jelölteket. Ez a kulcs. Amennyiben sikerül előválasztást tartani (sajnos a zempléni körzetben erre nem volt idő), akkor úgy lehet kiválasztani a legjobb jelöltet, ha nem, akkor megegyeznek a pártok és a közös jelöltet támogatják, egységesen. Ez a járható út Márki-Zay Péter szerint. Egy jó jelölt még a Fidesztől is képes szavazókat elhozni, ami egyébként nem jellemző dolog.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6. számú választókerületben már 2018-ban is szoros volt az eredmény, tehát van esély az ellenzéki győzelemre az időközi választáson. Az aktivisták járják a településeket, mennek házról-házra, a kis falvakban ez a mozgósítás hatásos eszköze. Már vannak embereik a szavazatszámláló bizottságokba, sokan Hódmezővásárhelyről, de még várnak jelentkezőket. Márki-Zay Péternek ugyanis meggyőződése, hogy a siker a választás tisztaságán múlik.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Megbeszéljük
2020.09.24. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György