„Zajlik
A lényeg

Márki-Zay: A választás tétje, hogy visszataláljunk a polgárosodáshoz és Európához

9/03/2022 20:00

| Szerző: Klubrádió

Bemutatta az ellenzék programjának főbb pontjait Márki-Zay Péter. A miniszterelnök-jelölt szerda este úgy fogalmazott: a választás sorsdöntő lesz; az a tétje, hogy visszataláljunk a polgárosodáshoz és Európához. A programjuk lényege, hogy a polgári felemelkedés lehetősége minden magyarnak, bőrszíntől, származástól, politikai nézetektől és szexuális orientációtól függetlenül legyen adott – hangsúlyozta. Ehhez először is szakítani kell Putyinnal és a putyini politikával.

Márki-Zay Péter programbemutató beszédét azzal kezdte, hogy a felemelkedés, a szabadság és Európa 174 éve a magyar polgárosodás jelszavai, ezért küzdöttek a magyarok 1848-ban, 1956-ban, és 1989-ben is. A rendszerváltás után szabad ország épült, az uniós és NATO-csatlakozással a nyugati értékek győzelme véglegesnek tűnt. Úgy folytatta: keserűen látják azonban, hogy 12 éve újabb fordulat történt, az ország ismét eltávolodott a nyugati világtól, és „egy új állampárt” módszeresen bontotta le a jogállamot, a demokráciát és a sajtószabadságot. Így lett Magyarország lassan Európa legszegényebb és legkorruptabb országa. A keleti nyitásból keleti bukás lett: a nemzetközi elszigetelődés, az oktatás és az egészségügy leépítése, a kivándorlás, a szegénység, a korrupció – egy ereszen leereszkedő ország, amelynek programját a Fidesz már elmondta: folytatják.

Szerinte a választás sorsdöntő lesz; az a tétje, hogy visszataláljunk a polgárosodáshoz és Európához. A polgári felemelkedés lehetősége minden magyarnak, bőrszínüktől, származásuktól, politikai nézeteiktől és szexuális orientációjuktól függetlenül legyen adott. Ez az Emelkedő Magyarország programja – közölte Márki-Zay Péter. Aki szerint ehhez először is szakítani kell Vlagyimir Putyinnal és a putyini módszerekkel. Fel kell számolni azt a politikát, amely „a háborús bűnös Vlagyimir Putyin világhatalmi törekvéseit segítette”.

Ezek után pontokba szedve említette a főbb területeket, amelyeken kormányváltás esetén komoly változtatásokat hajtanának végre. Az első a biztonságpolitika volt, Magyarország békéje, a fizikai biztonságunk ma a legfontosabb. Ezt ma csak a magyar határ megerősített védelme, az Európai Unió, valamint a NATO képes biztosítani. Az Orbán Viktor utáni magyar kormány megtartja a határkerítést, önálló határőrséget állít fel és az uniós határőrséggel, a Frontex-szel kiegészülve védi meg Magyarország és az Európai Unió határait.

A második a külpolitika, ebben a miniszterelnök-jelölt az értékalaphoz és a Nyugathoz visszatérést, valamint szövetségesek iránti hűséget emelte ki. A magyar érdekekkel ellentétes nemzetközi szerződéseket felülvizsgálják és újratárgyalják, a nemzetközi körözés alatt álló „Fidesz-migránsokat” kiutasítják – jelentette ki.

A gazdaságpolitikára rátérve Márki-Zay azt mondta, hosszú távon csak az euró bevezetése garantálja a bérek és nyugdíjak értékállóságát, ezért öt éven belül be akarják vezetni az uniós fizetőeszközt. Az szja legmagasabb kulcsát változatlanul hagyva 4 éven belül adómentessé tennék a minimálbért, megtartanák a jelenlegi családtámogatási rendszer gyermekvállalást segítő intézkedéseit, ugyanakkor a társadalmi igazságosság jegyében négy év alatt megduplázzuk a gyes, a családi pótlék, valamint az otthonápolási díj összegét. A „12 év halogatás után végre visszaadott” 13. havi nyugdíjat is megtartanák, és visszahoznák a nyugdíjasoknak a vegyes indexálás szerinti évenkénti növekedést – közölte a hódmezővásárhelyi polgármester. Elmondta azt is, hogy eltörölnék a „rabszolgatörvényt” és megerősítenék a sztrájkjogot.

A következő fontos téma az elszámoltatás volt, Márki-Zay Péter azt mondta, az EU nem ad támogatást olyan kormányoknak, amelyek ellopják, ezért az Orbán utáni magyar kormány legelső lépésként csatlakozik az Európai Ügyészséghez és saját korrupcióellenes ügynökséget is felállít. Fellépnek minden korrupció ellen, legyen az kormánypárti vagy ellenzéki, bal- vagy jobboldali, 2010 előtti vagy 2010 utáni. „A bűnösöket bíróság elé állítjuk, az ellopott vagyont visszaszerezzük a nemzetnek, az elszámoltatás nem maradhat üres ígéret”. A program „arról is szól, hogyan ne legyünk többé következmények nélküli ország” – hangsúlyozta.  A legnagyobb rezsicsökkentés a korrupció felszámolása lesz – tette hozzá a következő témára is utalva.

Nem beszélhetünk emelkedő Magyarországról, ha nem tudjuk meghosszabbítani a magyar emberek életét. Az egészségügy fejlesztése tehát szó szerint élet-halál kérdés. Az ellenzéki politikus közölte: érdemi béremelést biztosítanak a szakdolgozóknak. Az önkormányzatoknak visszaadják a tőlük elvett rendelőket és kórházakat, illetve megszüntetik az orvosokat „gúzsba kötő” szolgálati jogviszonyt. Az oltást senkinek se tennék kötelezővé.

A mezőgazdaságról azt mondta: a vidéket hűbéri sorba taszító mostani rendszerrel szemben az Emelkedő Magyarország programja a helyben élő kis gazdálkodókat támogatja. A törvénytelenül szerzett földeket visszaveszik és újrapályáztatják, és környezetvédelmi minisztériumot hoznának létre.

Igazságossabbá és átláthatóvá akarják tenni a sport finanszírozását. A TAO-rendszert megszabadítanák a korrupciótól, hogy a sportágak és klubok támogatásánál a teljesítmény, és ne a politikai kötődés számítson. Azt mondta, felszabadítják a kultúrát - itt is a minőséget és nem a lojalitást támogatják majd. Helyre akarják állítani a sajtószabadságot, megszüntetnék „a közpénzből finanszírozott állami propagandagépezetet”, valamint feloszlatják a tisztán fideszes tagokból álló médiatanácsot.

Az ellenzéki program fő céljai között jelölte meg Márki-Zay Péter a jogállam helyreállítását. Hangsúlyozta, nyilvánosságra hozzák az évtizedek óta rejtegetett kommunista ügynökaktákat, megerősítik a bíróságok függetlenségét, új alkotmány készül, amelynek elfogadásáról népszavazáson dönthetnek majd a magyarok.

Azt is elmondta, hogy kiállnak minden kisebbség mellett. A romák felzárkóztatása nem csak becsületbeli ügy, az ő felemelkedésük, integrációjuk hatalmas, ma még kihasználatlan erőforrást jelent Magyarország számára – tette hozzá a miniszterelnök-jelölt.

Márki-Zay mellett Hadházy Ákos, Szabó Tímea és Arató Gergely is beszélt a programbemutatón, amelyről itt láthatják a videót: