„Klubrádió
Esti gyors

Márki-Zay: Az egy dolog, hogy Dobrev mit mond, de fontosabb, hogy mit csinál

12/10/2021 18:31

| Szerző: Klubrádió/szg

Márki-Zay Péter végtelenül szomorúnak tartja, hogy Dobrev Klára egyébként úrihölgyhöz méltó megszólalásai előtt egy DK-s politikus beszédének fő mondanivalója az ő lejáratása, „személyeskedő, valótlan támadásokkal”. Ha például Arató Gergely Dobrev Klára felszólalása előtt ugyanazon a színpadon őt ócsárolja, vagy Gyurcsány Ferenc teszi ugyanezt ettől független posztokban, akkor ezek nem lehet nem részei egy közös kampánynak – tette hozzá.

2021. október 12. Esti gyors / részlet, Márki-Zay Péter (21.10.12.)
05:16
00:00

Az előválasztás második fordulójához kapcsolódó keddi fejleményekről Márki-Zay Péter azt mondta az Esti gyorsban: a DK kommentelő-hadserege „válogatott és rendkívül személyeskedő támadásokat indított” ellene, „sokszor hazugságokat hangoztatva”, és ezzel elárasztották a közösségi oldalakat. Azt is végtelenül szomorúnak tartja, hogy Dobrev Klára egyébként úrihölgyhöz méltó megszólalásai előtt egy DK-s politikus beszédének fő mondanivalója az ő lejáratása, „személyeskedő, valótlan támadásokkal”. Arra a kérdésre, hogy ezt összehangoltnak tartja-e, ugyanis Dobrev Klára többször elmondta, hogy nem kenyere a lejáratás, Máki-Zay Péter úgy válaszolt: ha valaki mond valamit, annál sokkal fontosabb, fontosabb, hogy mit csinál. Ha például Arató Gergely Dobrev Klára felszólalása előtt ugyanazon a színpadon őt ócsárolja, vagy Gyurcsány Ferenc teszi ugyanezt ettől független posztokban, akkor ezek nem lehet nem részei egy közös kampánynak – tette hozzá.

El lehet ásni a csatabárdot?

A hódmezővásárhelyi politikus azt mondta: ha Karácsony Gergely és az ő oldalán is megjelennek ezek a gyűlölködő kommentek, az tervezett akció jele. Hozzátette: szeretett volna közös nyilatkozatot aláírni Dobrev Klárával, hogy együtt akadályozzák meg a gyűlölködést, de ezt a DK jelöltje nem volt hajlandó kiadni. A nyilatkozatban az a mondat szerepelt volna Dobrev javaslatára, hogy nekik azonos esélyük van Orbán Viktor legyőzésére. Azonban Márki-Zay az elmúlt évtizedből egyetlen kutatást se ismer, amely esélyt adna Dobrev Klárának Orbánnal szemben, most viszont egymás után jelennek meg olyan felmérések, amelyek az ő esélyességét támasztják alá a jelenlegi miniszterelnök ellen. „Minden más kutatásunk is azt mutatja, hogy ez az egyetlen olyan remény, amellyel Orbán Viktort nagy valószínűséggel le lehet győzni”. Hozzátette: azt elfogadhatatlannak tartja, hogy „politikusok egymást zsarolják, a közgyűlésükön zsarolják a polgármestereket, akár Karácsony Gergelyt, akár mást”.

Hogy állnak be egymás mögé?

Feltétlenül szükség van arra, hogy támogassák egymást. De ez csak akkor lehetséges, ha Dobrev Klára és a DK le akarja váltani Orbán Viktort. Ha ebben együttműködnek, akkor ugyanúgy, ahogy Karácsony Gergely, Vona Gábor, Botka László, Szél Bernadett és mások támogatásával „nagy közösséget, nemzeti szövetséget” építenek Magyarország jogállami, demokratikus megújítására. Ehhez várják nemcsak a DK szavazóit, hanem a vezetését is. Ha utóbbiak ebben nem akarnak részt venni, azt nagyon sajnálatosnak tartaná Márki-Zay Péter, de szerinte nem kell ettől félni, mert a szavazóik többször kijelentették, hogy számukra semmi nem fontosabb, mint Orbán Viktor leváltása.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Facebook

Esti gyors
2021. október 12., kedd 18:15
Riporter: Kemény Dániel