„Támogassa
Megbeszéljük...

Márki-Zay: Kilakoltatást tervezek a Karmelita kolostorban

3/06/2021 18:46

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A Megbeszéljükben Márki-Zay Pétert kérdezték a hallgatók. Hódmezővásárhely független polgármestere beszélt indulásáról az előválasztáson, és arról, hogy fő feladatának tartja Orbán Viktort leváltani.

2021. június 03. Megbeszéljük - részlet 21.06.03. Márki-Zay Péter
48:26
00:00

A pártokkal egyenlő távolságból egyformán tudja szolgálni a különböző pártállású választók érdekeit – mondta Márki-Zay Péter. Hódmezővásárhely független polgármestere a Klubrádióban beszélt arról, hogyan tervezi indulását az előválasztáson a miniszterelnök-jelöltségért, valamint célkitűzésiről abban az esetben, ha a választók bizalmat szavaznak neki.

Márki-Zay egy hallgató kérdésére azt mondta, hogy elsődleges célja Orbán Viktort leváltani. Mint fogalmazott: "elsősorban kilakoltatást tervezek a Karmelita kolostorban". Bár szerinte a miniszterelnöki hivatal nagyon jó helyen volt a Parlamentben, sokadrangú kérdés, hogy egy kormányváltást követően visszaköltöztetik-e a hivatalt, és hogy mikor. Sokkal fontosabb, megoldandó problémának tartja a sajtószabadság visszaszorítását, a jogállamiság leépítését és a korrupció mértékét.

A Momentum tüntetése Budapesten
 
Márki-Zay Péter
Fotó: Balogh Zoltán/MTI
 

Hozzátette, hogy nem véletlenül nem mer csatlakozni Orbán az Európai Ügyészéghez. Márki-Zay azonban kíméletlen elszámoltatást akar. Ha ezt nem tesszük meg, akkor a politikus szerint „a Fidesz egy-két éven belül visszatér”. Hozzátette, ha egy párt, közösség vállalja, hogy amikor kormányra kerül, csatlakozik az Európa Ügyészséghez, az hitelesebben állíthatja majd, hogy kevésbé lesz korrupt, mint az Orbán-kormány volt. Egyetért Vörös Imre volt alkotmánybíró gondolatmenetével az Alaptörvénnyel kapcsolatban. Beszélt arról is, hogy azoktól a bűnöző politikusoktól, akik nem tudják igazolni, miből vették földjeiket, vagyonelkobzás útján venné vissza azokat.

Menekültkérdésben Márki-Zay szerint az Orbán-kormány elfogadható politikát folytatott a menekültválság előtt. Akkor ugyanis több ezer menekültet fogadott be Magyarország, és politikus úgy véli, hogy bármilyen kormány is alakul 2022-ben, ezeket az embereket ugyanúgy be kell fogadnia. Egy későbbi kérdés során arra is felhívta a figyelmet, hogy nem olyan emberekről van szó, mint Nikola Gruevszki, elítélt volt macedón miniszterelnök.

Három célközönséget próbál megszólítani, köztük a fideszes szavazókat is, bár nincs kétsége afelől, hogy őket nem, vagy aligha tudja majd meggyőzni. A másik két csoport pedig a az ellenzéki és a bizonytalan szavazók köre.

Megjegyezte azt is, hogy amikor még támogatta Orbánt, akkor a miniszterelnök (ellenzékben) Putyin-ellenes és nyugatbarát politikus volt, aki arról beszélt, „lehet, hogy az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik”.

A fogadóórát a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük
2021.06.03., csütörtök 16:11
Riporter: Bolgár György