„Klubrádió
Reggeli gyors

Meccsjegy mint védettségi igazolvány: a TASZ politikai okot lát

31/05/2021 09:46

| Szerző: Klubrádió

Asbóth Márton, a TASZ magánszféraprojektjének vezetője elmondta: ha valaki még nincs beoltva, de a megfelelő sportrendezvényre (a nyári foci Eb-re) megvan a jegye, akkor nemcsak meccsre mehet, hanem más szolgáltatásokban is részesülhet, tehát úgy működik a jegye, mint a védettségi igazolvány belföldön. Kérdés, hogy a magyar állampolgároknak miért nem járnak hasonló szolgáltatások ugyanilyen feltétekkel. A szakértő szerint erre inkább politikai megoldást kell keresni.

2021. május 31. Reggeli gyors / részlet, Asbóth Márton (20.05.31.)
06:51
00:00

A Magyarországra focimeccsre érkező külföldi nézők 72 órán belül elvégzett negatív eredményű PCR-teszt bemutatásával is beléphetnek, meccsre és a szurkolói zónába egyaránt. A szurkolói zónában lehet ételt, italt fogyasztani, lehet zenés rendezvényeket, koncerteket szervezni, és ezek létszámkorlátozás nélkül megtarthatóak.

A rendezvényeknél, a vendéglátó üzleteknél, a szálláshelyeknél, valamint a szabadidős helyszíneknél pedig a rendelet szerint a koronavírus ellen védett személyekre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni a mérkőzésre érkező magyar állampolgársággal nem rendelkező személyre, ha a mérkőzésre szóló érvényes, papíralapú vagy elektronikus részvételi jegyét felmutatja – közölte a Telex.

Asbóth Márton, a TASZ magánszféraprojektjének vezetője elmondta: sajátos szabályok születtek; ha valaki még nincs beoltva, de a megfelelő sportrendezvényre megvan a jegye, akkor nemcsak meccsre mehet, hanem más szolgáltatásokban is részesülhet, tehát úgy működik a jegye, mint a védettségi igazolvány belföldön. Negatív PCR-tesztre van szükség, ezért az illető jó eséllyel nem fertőz meg másokat, de mégis kérdés, hogy a magyar állampolgároknak miért nem járnak hasonló szolgáltatások, ugyanilyen feltétekkel miért nem mehetnek például étterembe vagy szállodába.

Ilyen értelemben különbséget alakít ki a kormány a külföldi szurkolók és a magyarok között. A TASZ egyébként jogi szempontból elfogadható, hogy nem teszik kötelezővé az oltást, de a védettségi igazolvánnyal igénybe vehető szolgáltatásokkal ösztönzik a beadására az embereket. Viszont ebből kiindulva nagyon kérdéses, hogy a focimeccsekre jegyet vett külföldieket miért kell más elbánásban részesíteni. Itt nem jogi, hanem valószínűleg politikai megoldást kell keresni – vélekedett Asbóth Márton.

Stadionavató - Magyarország-Uruguay nyitómérkőzés
 
A Puskás Aréna avatóján játszott Magyarország - Uruguay barátságos labdarúgó-mérkőzés 2019. november 15-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor
 
 

Ha csak a szurkolói zónákra lennének érvényesek ezek a szabályok, akkor lehetne azzal érvelni, hogy aki oda belép, annak magasabb kockázattal kell számolnia. Viszont nem csak ezekre a helyekre mehetnek be a külföldi drukkerek, hanem a szurkolói zónán kívüli vendéglátóhelyekre, szállodákba is, ahol nem csak ők lesznek, hanem olyanok is, akik a védettségi igazolvány tudatában lépnek be.

Ráadásul az első oltás után adják ki a védettségi igazolványokat. Vannak, akiknél igen sok idő telhet el a két oltás felvétele között, például az AstraZenecánál az elején 12 hét volt az ablak, tehát valaki akár több hónapig járhat úgy védettségi igazolvánnyal közösségbe, hogy még nem biztosan védett. Arról ugyanis konszenzus van, hogy a második oltás után eltelt néhány nappal alakul ki a teljes védettség. Ezt a politikai kockázatot, úgy látszik, vállalta a kormány, az idő igazolja, hogy helyes döntést hoztak-e – jegyezte meg.

A TASZ szakértője közölte: mindenkinek érdemes megfontolnia, hogy ha ilyen rendezvényekre megy, akkor találkozhat olyanokkal, akik nem védettek.

A foci Európa-bajnokságot június 11. és július 11. között tartják 12 városban, amelyek közül egyedüliként Budapest vállalta, hogy teltházas meccseket rendez. A Puskás Arénában három csoportmérkőzés és egy nyolcaddöntő lesz.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor

Reggeli gyors
2021. május 31., hétfő 07.47
Műsorvezető: Szénási Sándor