„Klubrádió
Reggeli gyors

Meglepetés! - Karácsony Gergely és Dobrev Klára

20/01/2020 16:25

| Szerző: Klubrádió

A főpolgármester okozta a legnagyobb meglepetést a politikusok közül az embereknek, még a kormánypárti szavazóknak is. Dobrev Klára követi őt az Idea Intézet felmérése alapján.

2020. január 20. Reggeli gyors - részlet 20.01.20. Hajdu Nóra
07:06
00:00

Nőtt a Fidesz támogatottsága, a többi párté alig változott – ezt mutatja az Idea Intézet közvélemény-kutatása, amelyet december közepén végeztek. A sorrend a teljes népesség körében: Fidesz 32, DK 9, a Jobbik, a Momentum és az MSZP is 6 százalék. A biztos szavazók körében a Fidesz 50, a DK 15, a Momentum 10, a Jobbik 8, az MSZP 6 százalékot tudhat magáénak. Miután -főleg az ellenzéknél- kicsik a változások, semmilyen markánsan megjelenő trendet nem lehet észlelni – mondta el a Reggeli gyorsban Hajdu Nóra, az Idea kutatója.

Az önkormányzati választások nem hoztak igazi változást a pártok erőviszonyaiban. A kutató szerint azért sem, mert a sikeresen szereplő ellenzék kicsit befelé fordult. Ez érthető, hiszen meg kellet alakulniuk az önkormányzati testületeknek, át kellett venni az esetenként még ismeretlen feladatokat, beindítani a munkát, ami sok energiát igényelt. Az ellenzéki pártoknak most új, cselekvő helyzetben kell megmutatkozniuk.

Kérdezték a válaszadókat politikusokról is, ám ebben az esetben nem a személyek népszerűségét, támogatottságát vizsgálták, hanem azt, hogy melyikük okozott igazi meglepetést a teljesítményével 2019-ben, tehát nem a felbukkanásával, hanem az elért eredményével, sikerével. Nos az év embere a felmérés szerint Karácsony Gergely. Majdnem minden negyedik ember őt választotta, azaz pontosan 24 százalék. A főpolgármestert alig lemaradva a DK európai parlamenti képviselője, Dobrev Klára követi 21 százalékkal. A lista kiemelt helyén egyetlen kormánypárti politikus sincs, a sajátjaik között nem találtak megfelelő jelöltet a Fidesz-szavazók, akiknek 22 százaléka tartja Karácsony Gergely sikerét az év meglepetésének. Ez persze nem jelenti azt, hogy támogatják is a főpolgármestert, jellemző, hogy a kormánypárti szavazók 45 százaléka vagy nem tudott, vagy nem akart válaszolni a kérdésre.

Korábban az Idea a politikusok népszerűségét is mérte, Karácsony Gergely és Dobrev Klára akkor is jól szerepelt, csak a DK EP-listavezetőjéhez akkor még nem nagyon tudtak politikai teljesítményt kötni, azóta viszont igen, ezért is szerezhetett meglepetést.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Máthé Zoltán.

Reggeli gyors
2020.01.20. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor