„Klubrádió
Esti gyors

Megnézheti magát a bíró, ha nem "igazodik"

23/11/2020 21:02

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A politika immár törvény szerint is bele tud nyúlni a bírói függetlenségbe. A Kúria új elnöke olyan jogosítványokat kap, amelyekkel egekbe emelhet, és víz alá nyomhat embereket.

2020. november 23. Esti gyors - részlet 20.11.23. Szepesházi Péter
08:02
00:00

A kormány salátatörvénye állítólag a Kúria által megfogalmazott felvetések és a tapasztalatok figyelembevételével készült. A Népszava információi szerint a bírósági szervezettel nem történt egyeztetés. A tervezetet a rendkívüli jogrend bevezetésekor tették a Ház elé, a mindegy 40 javaslat között. Persze volt előzménye már tavaly év végén is, amikor Varga Zs. hatalmi pozícióját készítették elő. A lényeg, hogy ez ismét egy személyre szabott törvény, a Kúria új elnökének, Varga Zs. Andrásnak ad korábban szokatlan jogköröket, elsősorban a személyek kiválasztása, kinevezése terén.

Szepesházi Péter, volt bíró, jelenlegi jogvédő szerint ez a jogrend további rombolását jelenti. Az állampolgár egyre kevésbé bízhat abban, hogy gyors, biztos, hatékony bírósági ítélethez jut. Egyébként a folyamat 2018 óta tart. A jogszabály megváltoztatja az úgynevezett jogegységi határozat szabályait. Ha egy bíró a Kúria jogértelmezésétől eltérő határozatot hoz, azt meg kell indokolnia. Ez eddig rendben is volna, de itt most Varga Zs. András mondja meg, hogy kik legyenek azok, akik elbírálják az indoklást. Már az sem fontos, hogy szakértő bírák legyenek a bírálók, mondjuk egy gazdasági, vagy közlekedési ügyben hozott döntést megítélhet egy családügyben járatos bíró is. Úgy tűnik, hogy egy a fontos: Varga Zs. ismerje, és megbízzon benne. És az a bíró, akinek magyarázkodnia kell, hogy mit és miért ítélt úgy, ahogy, megnézheti magát. Baka András, akit 2011-ben fosztottak meg –jogellenesen- a Legfelsőbb Bíróság elnöki tisztétől, úgy nyilatkozott, hogy „olyan hátsó szándékok jöttek be a bírói szervezetbe, amelyek politikai manőverezésre adnak lehetőséget”.

Szepesházi Péter azt is aggodalmasnak tartja, hogy a bírákat két évre közigazgatási szervekhez lehet küldeni, mondjuk egy fideszes vezetésű kormányhivatalhoz, aztán visszaülhetnek az ítélkezők székébe. Szakmailag ennek úgy volna értelme, ahogy például Németországban teszik, hogy a bírói szakvizsga előtt, ha úgy tetszik a tanuló időszakban töltsön el az ember némi időt a közigazgatásban a tapasztalatszerzés érdekében.

Az már csak hab a tortán, hogy a jogtárakat is államosítani lehet, ez a lehetőség is benne van a salátatörvényben. Vagyis azok a cégek, szervezetek, amelyek eddig tudtak segíteni az állampolgároknak egy-egy jogi probléma értelmezésében, megoldásában, azok lehúzhatják a rolót. A jog megismertetése csak az állam joga lehet a jövőben.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor.

Esti gyors
2020.11.23. 18:00
Műsorvezető: Dési János

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás