„Klubrádió
Esti gyors

Melegkúra – Szénási Sándor jegyzete

22/02/2019 15:36

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

Meleg ember önmagában nincs, olyan egyszerűen nem létezik, éppúgy, ahogy Könyves Kálmán szerint striga boszorkány sincsen. A tévedés meg emberi dolog, a tévedéshez ragaszkodni pedig az ördögtől való.

2019. február 21. Esti gyors-részlet - Szénási Sándor jegyzete
02:40
00:00
Komoly megrökönyödést okozott, hogy a Médiatanács nem ítélte el a közszolgálati M5 csatornán sugárzott, a melegek gyógyításával foglalkozó műsort, a testület politikai elfogulatlanságát, a törvények rigorózus betartását, és valljuk be, némi liberális színezetét ismerve a csalódás nem tagadható.

Ámde nézzük az érvelést, hátha megértjük, miért nincs baj a melegkúrálással. Azt mondja a Médiatanács: a műsor „nem vonta kétségbe a homoszexuális személyek egyenlő emberi méltóságát, semmiféle degradáló, gúnyos, vagy pejoratív kifejezést nem használt rájuk nézve..és a műsorszám nem érvelt az érintett csoport tagjainak kirekesztése ellen sem”.

 
Forrás: Flickr.com
 

Ez utóbbi félmondat nyilván elírás, mi korrigáljuk, helyesen így hangzik: nem érvelt az érintett csoport tagjainak kirekesztése MELLETT. Nos, így nézve a dolgot, a Médiatanács érvelése elgondolkodtató, a vele szemben alkalmazott kritika esetleg visszavonandó, hiszen az állásfoglalásnak minden szava igaz.

Talán egyetlen aprócska körülményt tudnánk itt megemlíteni, azt, hogy ha a műsor szerint a melegség gyógyítható, akkor bizony egy kórral állunk szemben, ami azt jelenti, hogy a meleg ember melegsége állapot, tehát átmeneti jelenség, amely előtt ő nem volt beteg, hanem nyilván heteroszexuális volt, és utána, a kezelést követően sem maradt meleg, hanem visszaváltozott a normális heteróságba.

A Médiatanács úgy véli, maga a témaválasztás, a feltétel nélküli elfogadás helyett az önkéntes változni akarás segítése nem vet fel jogsértést. Összefoglalva: az emberi méltóság védelmét, a kirekesztés elleni harcot, a megalázással szembeni fellépést igen hatásosan képviselő Médiahatóság nem lát kivetnivalót abban, hogy „feltétel nélküli elfogadás helyett” a tárgyalt populáció esetében beteg, gyógyítandó embereket látunk, meleg ember önmagában nincs, olyan egyszerűen nem létezik, éppúgy, ahogy Könyves Kálmán szerint striga boszorkány sincsen.

Persze mi van, ha a meleg ember mégse akar meggyógyulni? Hát kérem. Errare humanum est, perseverare autem diabolicum. A tévedés emberi dolog, a tévedéshez ragaszkodni azonban az ördögtől való.

 

Esti gyors/Szénási Sándor jegyzete
2019. február 21., csütörtök 18.00h