„Zajlik

Merényletkísérlet Donald Trump ellen, a volt elnök jól van

14/07/2024 07:03

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Pálinkás János

A pennsylvaniai Butlerben tartott választási gyűlésen Donald Trump beszédének hatodik percében váratlanul lövések dördültek el.

A volt elnök azonnal a füléhez kapott, jelezve, hogy valami nincs rendben. A biztonsági protokoll azonnal életbe lépett: Trump a pódium mögé húzódott, miközben testőrei védőgyűrűt vontak köré. Hamar kiderült, hogy Trump füle vérezni kezdett, ami jelezte, hogy a lövés eltalálta őt.

A helyszínen lévő hatóságok gyorsan reagáltak, és lelőtték a támadót. Sajnálatos módon egy résztvevő életét vesztette a lövöldözésben, és további két személy súlyos sérüléseket szenvedett. Az egyik sebesült Ronny Jackson texasi képviselő unokaöccse volt, akit nyakon súrolt egy golyó, miközben Trump közelében állt.

A hatóságok azonnal merényletkísérletként kezdték kezelni az ügyet. Az FBI pittsburgi irodájának vezetője, Kevin Rojek tájékoztatta a sajtót, hogy intenzív nyomozás indult a támadó azonosítására. Bár a merénylőnél nem találtak személyi igazolványt, fényképek és DNS-minták alapján próbálták megállapítani a kilétét.

A CNN elemzése szerint a lövöldöző jelentős távolságból, 120-150 méterről nyitott tüzet. A rendőrségi források megerősítették, hogy a támadó egy közeli épület tetejéről lőtt, ami magyarázatot ad a nagy távolságra és a merénylet kivitelezésének módjára.

Trump, miután elhagyta a kórházat, közleményt adott ki az alábbi szöveggel:

"Szeretném megköszönni az Egyesült Államok Titkosszolgálatának és az összes rendvédelmi szervnek a gyors reagálást a lövöldözésre, amely épp most történt a pennsylvaniai Butlerben. Mindenekelőtt szeretném kifejezni részvétemet annak a személynek a családjának, aki a gyűlésen életét vesztette, valamint egy másik személy családjának, aki súlyosan megsérült. Hihetetlen, hogy ilyen cselekedet megtörténhet az országunkban. Jelenleg semmit sem tudunk a lövöldözőről, aki most halott. Engem egy golyó talált el, amely átütötte a jobb fülem felső részét. Azonnal tudtam, hogy valami nincs rendben, mivel süvítő hangot hallottam, lövéseket, és azonnal éreztem, ahogy a golyó átszakítja a bőrömet. Erős vérzés kezdődött, így akkor rájöttem, mi történik. ISTEN ÁLDJA AMERIKÁT!"

Az eset politikai visszhangja azonnal érezhető volt. Joe Biden elnök személyesen hívta fel Trumpot, és határozottan elítélte a támadást. Ez a gesztus jelezte, hogy párthovatartozástól függetlenül az amerikai politikai vezetők egységesen elutasítják az erőszakot.

Nemzetközi reakciók is érkeztek, köztük a néhány napja Trumppal találkozó Orbán Viktor magyar miniszterelnöké, az éjszakai órák ellenére gyorsan reagált a közösségi médiában.

Az eset után fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be minden politikai rendezvényen, és újraértékelték a kampánygyűlések biztonsági protokolljait. A merényletkísérlet nemcsak az amerikai demokrácia sebezhetőségére hívta fel a figyelmet, de mélyreható vitákat indított el a politikai retorika és a társadalmi feszültségek kapcsolatáról is.