„Zajlik
Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral

Mesterek és tanítványok – Tóth Krisztina Lator Lászlóról mesélt az Ötösben

21/09/2024 08:57

| Szerző: Gyürke Kata/Klubrádió

Az Ötös legutóbbi adásában mesterek és tanítványok kapcsolódtak egymáshoz, költészetben, újságírásban, mesterséges intelligenciában és drámaírásban. Murányi Tünde és Kálid Artúr vendégei voltak Tóth Krisztina, író, költő, László József, újságíró, Can Togay médiaművész, és Szalai Kriszta színész, rendező.

2024. szeptember 13. Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral (2024. szeptember 13., péntek 10:05)
92:32
00:00
Műsorvezetők: Murányi Tünde, Kálid Artúr Szerkesztők: Gyürke Kata

Ezúttal is a Klasszikusok újratöltve rovatunkkal indultunk. Tóth Krisztina író, költő érkezett hozzánk, aki Lator László költészetét ajánlotta a hallgatók figyelmébe. „Ki a mester?” – tette fel a kérdést egykori tanárához kapcsolódva, akihez különös kapcsolat fűzte diákkora óta, és fűzi a mai napig - bár Lator László már nincs közöttünk. Mint vendégünk elmondta, továbbra is „beszélget” egykori tanárával, hiszen mesterének tartja, „akit fontos élethelyzetekben, komoly döntések előtt fejben megkérdez”. A ma publikáló szerzők közül sokan jártak Lator László műfordító szemináriumára, ahol a költészet mesterségét tanulták meg tőle. Erről is kérdeztük Tóth Krisztinát, aki felidézte a nagyhatású pedagógus óráit, tanácsait, személyiségét, és szó esett arról is, hogy milyen nyelven jelenik meg az írónő legközelebbi könyve.

Tóth Krisztina
 
Tóth Krisztina
Fotó: Mátyus László
 

Ezt követően László József, a MÚOSZ Bálint György Újságíró Akadémia igazgatója volt a vendégünk abból az alkalomból, hogy néhány éve újra indították a képzést a rangos médiaakadémián. Megkérdezük tőle, hogy mi motiválta a szövetséget ebben, és mi lehet a jelentősége ennek a magyar média jövője szempontjából?

Kálid Artúr, László József és Murányi Tünde
 
Kálid Artúr, László József és Murányi Tünde
Can Togay, Kálid Artúr és Murányi Tünde
 

A folytatásban Can Togay írót, költőt, filmrendezőt, tanárt vártuk a stúdióba, akit ezúttal a médiaművészetről kérdeztünk - nemrég nyílt veszprémi kiállítása alkalmából. Egészen pontosan a mesterséges intelligencia és a képalkotás rejtelmeiről beszélgettünk a Rettentő gondolatok boltja című kiállítása kapcsán.

Can Togay, Kálid Artúr és Murányi Tünde
 
Can Togay, Kálid Artúr és Murányi Tünde
Fotó: Gyürke Kata
 

Közeleg a magyar dráma napja. Ehhez kapcsolódott következő vendégünk, aki nem más, mint Szalai Kriszta, színész, kedves kollégánk itt a Klubrádióban. Ő most egy II. Kerületi drámaíróverseny megrendezésén dolgozik, amely egyszerre három helyszínen zajlik majd a Marczibányi téri Művelődési Központ közelében, a Fény utcai Piacon és a Budai Kantin Étteremben. A nézők vándorolnak majd egyik II. kerületi helyszínről a másikra, hogy mindhárom előadást megtekinthessék.

Kálid Artúr, Szalai Kriszta és Murányi Tünde
 
Kálid Artúr, Szalai Kriszta és Murányi Tünde
Fotó: Gyürke Kata
 
Ötös – Murányi Tündével és Kálid Artúrral
2024. szeptember 13. szerda
Szerkesztő: Gyürke Kata