„Klubrádió
Hetes Stúdió

Miért nálunk pakolják le a külföldi szennyvíziszapot?

13/10/2019 14:06

| Szerző: Galavits Patrik/Klubrádió

Több százezer tonna szennyvíziszapot hordanak évente Magyarországra Szlovéniából, Horvátországból és Olaszországból. Habár a cégek minden szükséges engedélyt megkaptak, az üggyel kapcsolatban ettől függetlenül fogalmazódnak meg kérdések. Az ezzel foglalkozó vállalkozók hogyan szakíthatnak elképesztő nyereséget és persze legfőképpen: miért épp Magyarországra hozzák más országok hulladékát? Galavits Patrik a héten Kolontáron járt utána a kérdéseknek.

2019. október 12. Hetes Stúdió / részlet, szennyvíziszap (19.10.12.)
08:08
00:00

Kilenc évvel a vörösiszap-katasztrófa után Kolontár újra bekerült a hírekbe. Ráadásul ezúttal is hasonló okból. Most nem vörös- hanem szennyvíziszap miatt, amit külföldről – leginkább Szlovéniából hoznak a falu közelébe.

A MAL Zrt. kiszakadt vörösiszap-tározóit az évek során földdel töltötték fel. Ott ma már semmi nem látszik a zagytározóból, azokat benőtte a növényzet. Most újabb üres medencéket töltenek fel.

 
Kolontár az utóbbi kilenc évben összeszedte magát a vörösiszap-katasztrófa után. A polgármester azt mondja, a közeli Ajkáról sok fiatal is költözik már a községbe.
Klubrádió
 


Ezt mondta látogatásunkkor Kolontár független polgármestere, Tili Károly. Az újraválasztására készülő községvezető hozzátette: a Pest Megyei Kormányhivatal engedélyével hordanak mindent az egyébként Ajka közigazgatási területén fekvő tartályokba. Naponta 13 kamionnyi szennyvíziszap érkezik a tározókhoz. És ha minden igaz, a helyesen tárolt szennyvíziszap miatt senkinek nem lehet kellemetlensége. Egy fontos kérdés azonban mindenképpen megfogalmazódik.

A Parlamentben Korózs Lajos szocialista képviselő karolta fel a szennyvíziszap-ügyet. Ő egy tavalyi Heves megyei illegális szennyvíziszap-szállítmány miatt kezdett el foglalkozni a kérdéssel. Végül látva a felháborodást, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter idén júliusban azt ígérte, a hatóságok a jövőben nem fogják engedni, hogy külföldről hozzanak be szennyvíziszapot Magyarországra.

Korózs Lajos időközben kiderítette, az iszap behozataláért és elsősorban a budapesti székhelyű EWC-H Kft. felelős, amely a munkákat aztán kisebb vállalkozóknak szervezi ki szerte az országban. Az MSZP-s politikus a Fejér megyei példával magyarázta el, meglátása szerint hogy működik a szennyvíziszap-üzlet.

Az MSZP-s politikus a horvátoknál is érdeklődött arról, mennyi hulladék érkezik Magyarországra déli szomszédunktól. A horvát kormány pedig meglepően közlékeny volt.

 
Kolontár
 Klubrádió
 


Tehát egyelőre virágzik az iszapbiznisz. Idén várhatóan 200 ezer tonna érkezik majd Magyarországra. Pedig Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője szerint lenne miért nemet mondani a külföldről idehordott szemétre.

A Greenpeace munkatársa hozzátette, Magyarország a saját szennyvíziszapjával is nehezen birkózik meg, ráadásul környezetvédelmi szempontból sok kivetnivalót lehet találni a gyakorlatban.

A polgármester szerint a helyiek közül többen attól tartanak, a földbe esetleg beszivárgó iszap a talajvízbe kerülve egészségügyi problémákat okozhat. Ottjártunkkor azonban úgy tűnt, a helyiek nem tájékozottak az ügyben.

 
Tili Károly, Kolontár polgármestere
Klubrádió
 


No, igen, a szennyvíziszap büdös. Bár a kolontáriaknak az uralkodó szélirány miatt szerencséjük van, ritkán kapnak a bűzből. Korózs Lajos pedig elmondta: kár lenne csak a külföldi cégeket hibáztatni a szemét ideszállításáért. A munka nagy részét ugyanis magyarok végzik.

Kolontáron a hétvégi önkormányzati választáson négy polgármesterjelölt is indul. Mindannyian egyetértenek abban, hogy a község közelébe érkező iszapszállítmányokat mihamarabb le kell állítani. Tili Károly azonban belátja, az önkormányzatnak nagyon korlátozottan állnak csak rendelkezésére nyomásgyakorlási eszközök.

A polgármester elmondása szerint őket az iszapot szállító cég kész tények elé állította. Mivel önkormányzati kezelésű területeket nem érint a tevékenység, a magánvállalkozások a tájékoztatáson kívül nem is volt más kötelezettségük.

Kérdéseinket eljuttattuk az EWC-H Kft.-nek is, ha válaszolnak, azt a Klubrádió honlapján található cikkben olvashatják.

A riportot a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Hetes Stúdió
2019. október 12., szombat 15:00
Műsorvezető: Szénási Sándor