„Támogassa
Reggeli gyors

Mikecz: Magára hagyta a Fidesz, Magyar megtalálja a vidéki középosztályt

6/05/2024 15:06

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Azoknak, akik a családtámogatások vagy a középosztály támogatása miatt szavaztak a Fideszre nem vonzó jövőkép, hogy gyárváros legyen Debrecenből – véli Mikecz Dániel. Ha sikerül felépíteni, hogy Orbán a megosztó politikus, az újabb szavazókat hozhat a TISZA pártnak mondta a politológus a Reggeli gyorsban.

2024. május 06. Reggeli gyors - részlet Mikecz Dániel 2024.05.06.
07:55
00:00
Vasárnap Debrecenben tartott nagygyűlést Magyar Péter, a TISZA párt EP-képviselőjelöltjei mellett beszédet mondott Kozma Éva, a debreceni CATL akkugyár ellen tiltakozó Mikepércsi Anyák a Környezetért (MIAKÖ) elnöke is. Többezres tömeg gyűlt össze a jobboldal illetve a Fidesz fellegváraként számon tartott városban.

Az akkumulátorgyárakkal kapcsolatban Debrecenben és környékén az emberek kockázatokat érzékelnek. Sokan nem azt látják az akkumulátoripari fejlesztésekben, hogy az új lendületet ad a magyar gazdaságnak, hanem úgy, hanem azt, hogy az egyetemi cívis városból gyárváros lesz. Ez a jövőkép pedig szembemegy azoknak az elvárásaival, akik korábban a családtámogatási politika illetve a középosztály támogatása miatt szavaztak a Fideszre – mondta Mikecz Dániel politológus, társadalomkutató a Reggeli gyorsban. A tiltakozás nem baloldali vagy zöld ideológiából táplálkozik, akik tartanak a gyáraktól a gyerekekre, a családokra hivatkoznak. A MIAKÖ-nek már a nevében is benne van, hogy anyák emelik fel a szavukat, ez lényeges – hangsúlyozta a politológus.

A rendezvény dramaturgiája, a kellékei olyanok voltak, hogy az emlékeztethette a nézelődőt a korábbi Fidesz gyűlésekre – véli Mikecz. Most a vidéki középosztály fejezi ki, hogy nem ért egyet a Fidesszel. Ez a csoport korábban nagyon fontos volt a pártnak, de ahogy egyre inkább a státusz szintjén a középosztály alatti rétegekre kezdtek támaszkodni, jobbra tolódtak és egyszerűsödtek az üzenetek, létrejött egy választói űr. A Fidesz magára hagyott egy jobboldali értékrendű – tehát balos formációkra, szövetségekre át nem szavazó – társadalmi réteget, amelyet Magyar Péter most meg tudott szólítani, ráadásul olyan opciót tudott mutatni, aminek már van valamilyen támogatottsága – magyarázta a politológus.

 
Háttal a színpadon Magyar Péter Debrecenben, 2024. május 5-én. l
Facebook
 

A népszerűségnek van tömegvonzó ereje, ismert jelenség például, hogy választások után a győztes húznak olyanok is, akik nem oda szavaztak. Bizonyos támogatottság fölött az emberek tudják, hogy nem vesztegetik el a szavazatukat, az utóbbi időben megjelenő számok a TISZA pártról pedig már kelthetik azt az érzést a választókban, hogy valami erős dologhoz kapcsolódnak és következménye lehet a szavazatuknak – mondta Mikecz.

Magyarnak az az üzenete, miszerint a TISZA és minden magyar békepárti és valójában a Fidesz háborúpárti a szakértő szerint egy olyan kép, amit az ellenzék is gyakran felrajzolhatott volna, de kihagyta. Pedig Orbán Viktor gyengeségének már a 2000-es évek elején azt tartották, hogy megosztó politikus. A magyar emberek egymásnak ugrasztása lényeges eleme a politikai kultúránknak, vonzó dolog lehet ha jön valaki és azt mondja, "legyen béke, ne veszekedjünk". Ha újra felépül Orbánnal kapcsolatban, hogy ő a megosztó, az újabb szavazókat vonzhat a TISZA párthoz – véli a szakértő. 

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Reggeli gyors/interjú Mikecz Dániellel
2024. május 6., hétfő 8:10
Riporter: Szénási Sándor