„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Mikor meginog a közbizalom egy közjogi méltóságban, "impeachment"-eljárással lehet felelősségre vonni – mondta Magyar György

27/05/2024 18:38

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

A közjogi felelősség vonatkozásában borzasztó nehéz megállapítani, hogy elkövető-e a vádlott, mivel arra a kérdésre kell választ találni, hogy az illető méltatlan-e a megválasztott funkciójára, vagy sem – mondta Magyar György ügyvéd a Megbeszéljük című műsorban.

2024. május 27. Megbeszéljük-részlet (2024.05.27.) Magyar György
13:07
00:00

Az ún. közjogi felelősségre vonás (angolul impeachment) esetében borzasztó nehéz megállapítani, hogy elkövető-e a vádlott – mondta Magyar György annak kapcsán, hogy felelősségre vonható-e a DK vádjai alapján Sulyok Tamás, miszerint ügyvédként magyar termőföldeket játszott át külföldi kézre. Magyar György szerint ennek az eljárásnak nemcsak, hogy nagyon szigorú feltételrendszere van az alaptörvényben, de a parlament kétharmados többségének szavazata is kell az elindításához.

Ugyanakkor, ha a kétharmad úgy döntene, akkor az Alkotmánybíróságnak le kellen folytatnia a közjogi felelősségre vonás eljárását – mondta Magyar György, hozzátéve, vannak kétségei ezzel kapcsolatban. Viszont, ha az Alkotmánybíróság egy ilyen vizsgálat keretében azt állapítaná meg, hogy a köztársasági elnököt valamiféle közjogi felelősség terheli, akkor elméletileg megfoszthatják tisztségétől – foglalta össze az eljárás lényegét az ügyvéd.

Az, hogy Sulyok Tamás 20 évvel ezelőtt valóban készített-e zsebszerződéseket, amelyek révén magyar földeket játszottak át külföldi tulajdonba – nem vizsgálható büntetőügyileg, mivel már elévültek – magyarázta Magyar György. Hozzátéve, a közjogi felelősségre vonás nem keverendő össze a büntetőjogi felelősségre vonás esélykörével.

Az ügyvéd szerint a közjogi felelősség vonatkozásában borzasztó nehéz megállapítani, hogy elkövető-e a vádlott, mivel arra a kérdésre kell választ találni, hogy az illető méltatlan-e a megválasztott funkciójára, vagy sem.

A közbizalom megingatásának felelősége akkor merül fel, ha olyan személyt választunk közjogi méltóságnak, aki nem tűnik makulátlannak, sokadik ránézésre sem – zárta az interjút Magyar György.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Magyar Györggyel
2024. május 27., 17:20
Riporter: Bolgár György