„Zajlik
Megbeszéljük...

"Minden, a békéhez vezető megoldás érdekel"

9/07/2024 09:01

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Sok mindenben nem ért egyet Orbánnal, de helyesli a lehetséges békekötés felé tett legapróbb lépést is Medgyessy Péter. A volt miniszterelnök szerint igazságos tűzszünet nem lehetséges az orosz-ukrán háborúban.

2024. július 05. Megbeszéljük - részlet 24.07.05. Medgyessy Péter
20:36
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Orbán Viktor miniszterelnök Kijev után Moszkvába utazott, ahol találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Előtte, Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel való tárgyalása során a magyar miniszterelnök egy esetleges tűzszünetről beszélt

"Engem minden megoldás érdekel, ami elvezet a békéhez" – mondta a Megbeszéljük pénteki adásában Medgyessy Péter, volt szocialista miniszterelnök. Szerinte igazságos békéről nem nagyon lehet beszélni, miközben fiatal emberek halnak meg a fronton. Hangsúlyozta, nem ért egyet sok mindenben Orbán Viktor kormányfővel, de igenis helyesli a lehetséges békekötés felé tett legapróbb lépést is. Azt azonban nem gondolja, hogy a magyar közbenjárás hozná el a megoldást, bármi légyen is az, mert ahhoz Magyarország túl kicsi politikai erőt, befolyást képvisel.

Szerinte Orbán Magyarország miniszterelnökeként látogatott Kijevbe és Moszkvába is, nem az Európai Unió soros elnökségét ellátó entitásként.

Összességében Medgyessy, aki 2002 és 2004 között töltötte be a kormányfői posztot, úgy látja, tárgyalnia kellene a két félnek. Azt azonban nem tudni, hogy ezeket milyen alapvető feltételek mentén lehet megvalósítani. A két ország előfeltételei nem is közelítenek egymáshoz. Míg az oroszok azt várják el, hogy az ukránok adják fel állásaikat a részben megszállt ukrán területeken, az ukránok érthetően az orosz erők kivonulásához kötik a tárgyalás lehetőségét. A háború elején pedig kikötötték azt is, hogy csak Putyin utódjával hajlandók tárgyalni.

Balázs Péter volt uniós biztos, egykori külügyminiszter szerint az Orbán-kormány továbbra is járja a kállai kettőst az ukrán és orosz kapcsolatokban.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Megbeszéljük.../interjú Medgyessy Péterrel
2024.07.05., péntek 16:45
Riporter: Bolgár György