„Zajlik
Reggeli gyors

"Minket se kiköpni, se lenyelni nem tud a kormány, elhallgattatni pedig végképp nem"

22/08/2024 09:40

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Orbán minden sajtóorgánumot igyekezett maga alá gyűrni, a rádiók közül viszont a Klubrádió megmaradt függetlennek. Noha óvatosnak kell lenni, mert amit a kormányfő nem tudott betörni vagy megvenni, azt megpróbálja kivéreztetni – mondta el az olasz VD News-nak Hardy Mihály, a Klubrádió főszerkesztője.

2024. augusztus 22. Reggeli gyors - részlet 24.08.22. Csernyánszky Judit lapszemléje
05:20
00:00

"Minket se kiköpni, se lenyelni nem tud a kormány, elhallgattatni meg végképp nem" – fogalmazott a Klubrádió főszerkesztője az olasz Sphera Network-ön belül működő VD News-nak, akik ellátogattak stábjukkal a szerkesztőségünkbe. A rádió több mint 20 évét bemutató prezentációja során Hardy Mihály elmondta, a Zebra lett a rádió jelképe, azon túl, hogy autós-közelekedési hírekkel szolgáló rádió voltunk, a zebra fekete és fehér jelentése túlnőtt önmagán – mint ahogy a valóság sem fekete és fehér, úgy a hírek sem, ennél sokkal árnyaltabban, sokoldalúan megközelítve közvetíti azokat a rádió a hallgatóknak.

Orbán minden sajtóorgánumot igyekezett maga alá gyűrni, a rádiók közül viszont a Klubrádió megmaradt függetlennek. Noha óvatosnak kell lenni, mert amit a kormányfő nem tudott betörni vagy megvenni, azt megpróbálja kivéreztetni. A magyar miniszterelnök a Berlusconi által egykor kikövezett úton jár, s már több mint 540 sajtóterméket tudott közvetlen kézi irányítás alá hajtani.

A rádió minden pillanatában a túlélésért küzd, s a jogi ügyeinket Strasbourgig és Luxemburgig is elvittük. Igaz, 4-5 éven belül ezek a jogi esetek nem oldódnak meg. Többek között az, hogy alaptalanul elvette a médiahatóság a rádiótól a frekvenciát. Ekkor önkéntesekből alakult egy olyan lelkes csapat, akik átsegítették a hallgatókat a nehézségeken. Akik nem tudták, hogy működik az internetrádió vagy éppen a telefonos applikáció. Sőt, tárgyi segítséget is nyújtottak az időseknek, akik nem tudták beszerezni ezeket a készülékeket. Hardy elmondta, hogy a rádió nem ideológiai irányultságában, sokkal inkább belső működésében liberális. És felkarolja azokat a kisebbségeket, ideértve a szegényeket is, akiket elnyomás alatt tart a kormány. Merthogy az elmúlt 14 évben odajutott az ország, hogy az EU legszegényebbje lettünk. A rádiónál dolgozók úgy gondolják, hogy szükség van igazi közszolgálati rádióra, ami nincs ma Magyarországon, ezért a küldetésünk megingathatatlan. Fontosnak tartjuk a sajtó- és szólásszabadságot, a függetlenséget, mert ha nem így lenne, akkor úgy végeznénk, mint a Trump kedvenceként ismert FoxNews.

Folytatódik Magyarország elszigetelődése az EU-ban és a NATO-ban

Felettébb pesszimista jövőképet festett az orbáni Magyarországról a 2017-ben alapított The Geopolitics nemzetközi szakértőkkel dolgozó portál. Eszerint folytatódik az ország elszigetelődése mind az EU-ban, mind a NATO-ban, s egyre kevésbé vonnak be majd minket a közös döntésekbe, ami annak az orbáni politikának köszönhető, amely orosz érdekeket szolgálva egyfolytában bontja a közösségi egységet vétó-fenyegetésekkel vagy épp a döntések lassításával, például amikor Törökországgal együtt blokkolta a finnek és a svédek felvételét a katonai szövetségi rendszerbe. Nem érdemes harcolni a magyar kormánnyal, egyszerűen csak mellőzni kell, amennyire csak lehet, mert a kormány politikája egyre mélyebbre süllyeszti az országot az autokrata rendszerbe – véli a szerző, a New Yorkban született Julian McBride, aki magát függetlennek mondó újságíró, illetve volt tengerészgyalogos.

Az orosz és belorusz állampolgárokat ugyanúgy átvilágítják majd – ígéri Pintér

Az orosz és belorusz állampolgárokat ugyanúgy átvilágítják majd, mint bárki mást, aki Magyarországon akar letelepedni vagy dolgozni – ezt ígérte Pintér Sándor belügyminiszter az Európai Bizottságnak az ezzel kapcsolatos aggályokra adandó válaszlevelében. Merthogy Brüsszel attól tart, hogy a magyar nemzeti kártyával kémek, szabotőrök is beszivároghatnak a schengeni övezetbe – adta közre információit a Reuters. Ezért Ylva Johansson levélben szólította fel a magyar kormányt, hogy ismertesse a vízumkönnyítés részleteit. Bóka János uniós miniszter tette ki a Pintér-féle levelet az X közösségi portálra, de hogy az átvilágítás mit jelent, az egy mellékletben lesz, amiről viszont nem közölt Bóka részleteket.

 
Pintér Sándor belügyminiszter
 

A téma fontosságát jelzi, hogy a brit hírügynökség anyagát az amerikai US News and World Report is azonnal átvette.

Az Euractiv is beszámol a fejleményről, hozzátéve azt, hogy a belügyi uniós biztos augusztus 16-i határidővel kért választ aggályaira, de Pintér csak tegnap küldte meg levelét Johanssonnak.

Szijjártó titokzatoskodik olajügyben

A Kyiv Independent újság beszámolt Szijjártó Péter bejelentéséről, miszerint jól állnak a Magyarország hosszútávú olajellátását biztosító tárgyalások. A külügyminiszter azonban nem árult el részleteket arról, hogy milyen országgal vagy országokkal folytat tárgyalásokat. Az ukrán lap sem tudott ennek utánajárni, de nem is találgat.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2024.08.22., csütörtök 6:00
Riporter: Csernyánszky Judit