„Klubrádió
Ingatlanpiac

Mit hoz a rozsdaövezet az ingatlanpiacra?

13/08/2020 09:32

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Körülbelül hat évvel vetette vissza az új lakások piacát az áfaemelés Budapesten. Mit hoz a rozsdaövezeti program? Máris elindult a telekspekuláció?

2020. augusztus 12. Ingatlanpiac - részlet 20.08.11. Valkó Dávid
22:23
00:00

Visszavetette a fővárosi újlakás-piacot az, hogy 5-ről 27 százalékra emelték az általános forgalmi adót. Az OTP Ingatlanpont folyamatosan figyeli a piacot, a számokat Valkó Dávid vezető elemző ismertette.

Idén június végéig alig 1.800 új társasházi lakást vásároltak meg. Az elmúlt években ez a mutató 3.000 és 5.000 között mozgott. A mostaninál kisebb keresletet 2014-ben tapasztaltak. Már tavaly is lassult, de mostanra egyértelműen befékeződött a piac. A fő okok a következők:

Egyrészt tavaly nyáron megjelent a MÁP+, a szuper állampapír, amely a befektetők egy jó részét elszívta az ingatlanpiactól, hisz jó a hozama. Másrészt az áfaemelést beharangozták, ezért aki tudott, az még tavaly vásárolt akkor is, ha eredetileg későbbre tervezte. Harmadrészt a járvány, illetve a járvány okozta válság természetesen sújtotta az ingatlanpiacot is. A legújabb fejlemény pedig az, hogy az úgynevezett rozsdaövezetekben épülő lakásokra áfakedvezményt fognak adni, 5 százalékos lesz az adó. Amíg a részletek ki nem derülnek erről a tervezett intézkedésről, tehát őszig, addig a vásárlók kivárnak.

Valkó Dávid szerint a rozsdaövezeti lakásépítés, hivatalosan a Városi Otthonteremtési Program, nem fogja teljesen átrendezni a piacot. Budapest egykori nagy ipari területeiről van szó alapvetően, ezeknek a beépítéséről. Sok ilyen van a III., IV., IX., X., XI., XIII., XIV. kerületben, de egy-két kisebb telek akad a belső városrészben is. Amíg tehát a program részletei ki nem derülnek, addig a kivárás lesz a jellemző, de ha beindul, kellő lendületet adhat ahhoz, hogy a piac megmozdulhasson, a forgalom megindulhasson.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Ingatlanpiac
2020.08.11: 14:00
Műsorvezető: Törtei-Takács Kriszta