„Köszönjük
Reggeli gyors

Moldova ingadozása kelet és nyugat között: nincs még itt a vége

21/10/2024 11:20

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Moldovában vasárnap népszavazást tartottak az EU-csatlakozásról, az eredmény annyira szoros, hogy még hétfőn délelőtt is bizonytalan a kimenetel. Ez már önmagában kudarc az Európa-párti kormányzatnak és nyugatbarát elnöknek. Ugyanakkor fontos az eredmény mellé tenni: Oroszország jelentősen beavatkozott a kampányba, rengeteg pénzes bőrönddel érkező ügynököt kapcsoltak le a kisinyovi reptéren. Barabás T. Jánost, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatóját kérdeztük a Reggeli gyorsban.

2024. október 21. Reggeli gyors - részlet l Barabás T. János 2024.10.21.
07:21
00:00

Moldovában vasárnap egyszerre tartották az elnökválasztás első fordulóját és népszavazást az EU-csatlakozásról. A hivatalban lévő jobboldali, nyugatbarát Maia Sandu elnök 41 százalékot szerzett míg az oroszbarát szocialista volt főügyész Aleksandr Stoianoglo 27 százalékkal a második helyen végzett – így november 3-án kettejük között dől majd el, ki lesz az államfő. A népszavazás eredménye rendkívül szoros lesz: 98 százalékos feldolgozottság mellett 50,08 százalék szavazott a csatlakozás mellett, míg 49,92 százalék ellene. Sandu az előbbi, Stoianoglo utóbbi mellett kampányolt. A végeredmény hétfőn délelőtt még nem látszik.

A kampányba minden jel szerint jelentős erőkkel szállt be Oroszország is: Sandu, aki csalódottan vette tudomásul az eredményeket, azzal vádolt "bűnözői csoportokat", hogy "külföldi erőkkel" együttműködve pénzzel, hazugsággal és propagandával befolyásolták a szavazást. Kormányának elmondása szerint "egyértelmű bizonyítéka" van arra, hogy 300 000 szavazatot vásároltak meg – számolt be a BBC. Ez mindenképpen óriási szám, de tegyük mellé, hogy a Románia és Ukrajna közé ékelődő országnak kb. 2,6 millióan élnek, míg 800 ezren külföldön dolgoznak nyugaton.

Akármi is lesz a végeredmény, mindenképpen kudarc az Európa-párti kormányzatnak, jelentős győzelemre számítottak – mondta Barabás T. János a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója a Reggeli gyorsban.

Ami az orosz beavatkozást illeti: tény, hogy a kisinyovi reptéren az elmúlt hetekben-hónapokban rengeteg orosz ügynököt tartóztattak le akik pénzzel teli bőröndökkel érkeztek, egy alkalommal több mint százat – idézte fel Barabás.

Moldova 2022-ben Ukrajnával együtt kapott európai uniós felvételi jogot és jelenleg is hozzáférési tárgyalásokat folytat az unióval – elképzelhető, hogy ezzel akkor sem hagynak fel, ha a népszavazáson végül a nemek győznek. Noha a népszavazást illene irányadónak tekinteni, az ügyben parlamenti szavazás dönt. Ott egyelőre kétharmados többségben vannak az Európa-párti erők, jövőre azonban országgyűlési választások is lesznek. A belpolitikai válság tehát még el fog húzódni egy darabig – mondta Barabás.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Barabás T. Jánossal
2024. október 21., hétfő 7:23
Riporter: Szénási Sándor