„Klubrádió
Reggeli gyors

"Napjainkra az űrutazás afféle tömegsport lett"

14/04/2021 09:49

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Hatvan éve lépett jutott el először ember a világűrbe. Jurij Gagarin utazásának 60. évfordulója alkalmából Dr. Horváth András Ferenc, űrkutató, csillagász beszélt az űrutazás jelenéről, kockázatairól. A Planetárium volt igazgatója megjegyezte, hogy máig nagyon veszélyes vállalkozás az űrutazás.

2021. április 14. Reggeli gyors - részlet 21.04.14. Dr. Horváth András Ferenc
07:47
00:00

Hétfőn 60 éve Jurij Gagarin a világon elsőként megjárta a világűrt. Milyen jelentősége van Gagarin űrutazásának 2021-ben? Erre a kérdésre válaszolt Dr. Horváth András Ferenc, űrkutató, csillagász, a Planetárium volt igazgatója. 

Szerint az elmúlt hatvan év alatt az űrrepülés "tömegsporttá" vált. Az idei év áprilisában 7 űrhajóst küldenek fel a Nemzetközi Űrállomásra, ahonnan 7 másik űrhajós tér vissza a Földre. Emellett 2021-ben és 2022- ben megkezdődik a Holdon tervezett állomás előkészítése az Artemis program részeként.

Azokkal az összeesküvés-elméletekkel kapcsolatban, melyek szerint egyáltalán nem történt űrutazás, kifejtette, hogy a Holdon olyan eszközöket, felszínén elhelyezett lézertükröket helyeztek el, amelyek bizonyítják nem csak azt, hogy ember hagyta el a bolygót, de a Holdra is eljutottunk.

Azt is hozzátette, hogy Gagarint és a többi űrhajóst is felkészítették arra az életidegen környezetre, ami a Föld atmoszféráján kívül vár rájuk, és tudják, hogy az űrrepülés ma is nagyon veszélyes. Így volt ez Farkas Bertalan és a magyar származású Simonyi Károly esetében is, aki kétszer is fent volt a Nemzetközi Űrállomáson.

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Reggeli gyors/interjú Dr. Horváth András Ferenccel
2021.04.14., szerda 8:35
Riporter: Pálinkás-Szűcs Róbert