„Klubrádió
Esti gyors

"Ne várjon a kormány novemberig a nyugdíjemeléssel!"

22/04/2021 21:12

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Várhatóan az eddigi előrejelzéseket is meghaladja a 2021-es infláció mértéke. Ezért a kormány bejelentette a nyugdíjak novemberi korrekcióját. Hegyesiné Orsós Éva az Életet az Éveknek Szövetség elnöke szerint nem kéne őszig várni, mert sokak életét megkönnyítené az emelés. Másik problémaként a magyar nyugdíjak csak az infláció mértékével emelkedtek 2010 óta.

2021. április 22. Esti gyors - részlet 21.04.22. Hegyesiné Orsós Éva
05:37
00:00

Színt vallott a kormány: alulbecsülte az idei inflációt, kompenzálni kell a nyugdíjasokat címmel hozta le a kormány költségvetési módosításáról szóló cikkét az mfor.hu. A nyugdíjkorrekciót már novemberben bevezetik.

Hegyesiné Orsós Éva az Életet az Éveknek Szövetség elnöke megjegyezte, hogy a törvény szerint, ha az infláció mértéke meghaladja a januári nyugdíjemelkedés értékétől, akkor szükségszerűen meg kell történjen a korrekció. Az igazi meglepetést mégsem ez, hanem a kormány váratlan lépése okozta, hogy ezt már most bejelentették.

A jelenlegi prognózisok alapján az infláció az eddig várt 3,6 százalékot is meghaladja, 3,9, de 4,2 százalékos emelkedés is elképzelhető. Ez pedig azt jelenti, hogy további korrekcióra is szükség lehet.

 
Nyugdíjasok Fotó: Pixabay
 

Hegyesiné azt is megjegyezte, hogy a nyugdíjas szervezetek már 2020-ban és 2021-ben is kérték a kormányt, hogy ne várjon novemberig, hiszen nagyon sok nyugdíjasnak nem mindegy, hogy mikor kapja meg. 2010 óta nagyon erőteljes a nyugdíjasok elszegényedése. Ezidő alatt a nyugdíjas szegénység mértéke megháromszorozódott. Hozzátette, a kormány semmilyen intézkedést nem tett annak érdekében, hogy a legalacsonyabb nyugdíjból élők életminőségén javítson.

Másik súlyos problémaként említette, hogy a nyugdíjak rendszerint az infláció mértékével emelkednek, miközben a nettó átlagkeresetek ehhez képest dinamikusan nőttek. 2020-ban a nettó átlagkereset 268 ezer forint volt, akkor a bérek emelkedése 9,7 százalék volt. Hegyesiné szerint, ha a nyugdíjak akkor a svájci indexállás szerint, vagyis nemcsak az infláció mértékével, de a nettó átlagkeresetek mértékének felével emelkedtek volna, akkor 147 ezer forintos átlagnyugdíj mintegy 30 ezer forinttal emelkedhetett volna.

Így azonban a nyugdíjak közti és a nyugdíjasok, valamint az aktív dolgozők jövedelme közti olló is egyre inkább kinyílik.

A teljes beszélgetést a fenti lejjátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/intejú Hegyesiné Orsós Évával
2021.04.23., csütörtök 18:35
Riporter: Hardy Mihály