„Támogassa
Reggeli gyors

Nehogy becsaphassa Európát Orbán

13/06/2019 09:43

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

A Fidesz politikája jottányit sem változott, a magyar kormány továbbra is fenyegetést jelent az európai értékekre, csak az EP-választások eredményét látva visszakozott, és tett gesztusokat a Néppártnak, és jegelte a közigazgatási bíróságok tervét. Ahhoz hogy a jogállami normákhoz közelítő változások legyen Magyarországon, nyomás alatt kell tartani a rezsimet – erről ír a Human Rights Watch. Mészáros Lőrinc újabb nagy üzleti sikere szintén hír külföldön is. Nemzetközi lapszemle a Klubrádióban.

2019. június 13. Reggeli gyors-részlet/Külföldi lapszemle/Csernyánszky Judit (2019.06.13.)
04:57
00:00
A kormány ellenőrzést kíván gyakorolni a tudományok felett – jelentette ki Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján, amiről számos külföldi lap beszámolt. Lovász többek közt arról beszélt, tart tőle, hogy megkezdődik a tudósok exodusa – ismerteti az elhangzottakat mások mellett a Minneapolis Star Tribune, a France 24 és a Chicago Daily Herald. A tudósok többsége ellenzi a kormányzati tervet, és jó pár kiváló kutató már el is hagyta az országot, mert nem értenek egyet azzal, hogy a tudományos kutatás kormányzati ellenőrzése segíti majd hatékonyan az innovációt és a magyar gazdaság növekedését.

Jottányit sem

Ne hagyjuk magunkat becsapni: a magyar kormány továbbra is fenyegetést jelent az európai értékekre – ezzel a címmel közli a Human Rights Watch írását az Euronews. Azaz ne tévesszen meg senkit az, hogy Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, a magyar kormányzat elhalasztja a közigazgatási bíróságok felállítását. És annak a másik bejelentésnek sem lehet hinni, hogy fideszes politikai vezetés nem csatlakozik az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini vezette populisták európai szövetségéhez, hanem az Európai Néppártban (EPP) kíván a jövőben is politizálni.

Nem, a Fidesz politikája jottányit sem változott. Annyi történt mindössze, hogy látva az uniós választási eredményeket, újraértékelte a helyzetet, és rájött, az EPP-ben érdemes maradnia. Persze azzal egyelőre mindenki jól jár, ha nem állítják fel a közigazgatási bíróságokat, hisz különben az alapvető jogokkal és törvényekkel kapcsolatos bírósági ügyek – a választási törvényhez, a gyülekezési joghoz vagy a menedékkérelmekhez kötődő perek, illetve a rendőrségi túlkapások, a közbeszerzések és a korrupciós ügyek vizsgálata – az eddigieknél is inkább központi ellenőrzés alá kerültek volna.

Nyomás alatt kell tartani

Amit a kampányban megígértek a politikusok a demokratikus értékek védelmében, ahhoz tartaniuk kell magukat az új vezetőknek is, sőt cselekedniük, amennyiben Magyarország a lengyelekkel együtt nem tartja magát a közös értékrendhez – véli Philippe Dam, a Human Rigths Watch európai ügyekért felelős igazgatója.Az egyelőre elhalasztott új szabályozás szerint a bírákat az igazságügyi miniszter nevezné ki, ami lehetővé tenné a kormány politikai befolyását a közigazgatási bíróságokra. Ebben a helyzetben tehát igencsak komoly felelőssége van az Európai Néppártnak annak eldöntésében, hogy tagjai közt tartja-e Fideszt. Ahhoz hogy a jogállami normákhoz közelítő változás legyen akár a média, akár a civil szervezetek kormányzati kezelésében, az EPP-nek továbbra is nyomás alatt kell tartania az Orbán-kabinetet. Azaz az Európai Parlamentnek folytatnia kell a vizsgálódásokat, az Európai Bizottságnak folytatni az unió alapértékeinek megsértése miatt a 7-es cikkely alapkán indított procedúrát.

Mészáros sikere máshol is hír

Számos külföldi portál foglalkozik Mészáros Lőrinc új közbeszerzési sikerével, amelynek köszönhetően a kormányközeli vállalkozó cégei is részt vehetnek – 300 milliárdos fizetségért – az Egy övezet, Egy út kínai projekt keretében tervezett Budapest-Belgrád gyorsvasút munkálataiban. Az új közlekedési vonalon a görög kikötőkbe érkezett árut fogják Európa országaiba szállítani. Az összesen 2,1 milliárd dolláros (590 milliárd forintos) befektetéssel új lehetőségek nyílnak meg a kínai piac számára, amiben így része lesz Orbán Viktor barátjának is. A Mészárosnak kedvező döntésről a görög Ekathimerini médium is beszámolt, amely a New York Times nemzetközi-görög konzorciuma keretében működő lap.

Rekorder magyar állampapír

A Business Recorder az egy hete piacra dobott magyar állampapírral felállított rekordról ad hírt: Az elmúlt pár napban 529 milliárd forint értékben jegyzett állampapír minden idők legnépszerűbb magyar pénzpiaci konstrukciója. Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a kormány ezzel közelebb kerül céljháoz, hogy 2023-ra a lakossági állampapír-állomány elérje a 11 ezer milliárd forintot.

A brit Guardian roppant alapossággal hosszú elemzést közöl az 1989-es határnyitásról, hisz 30. évfordulójához érkezett a hidegháborút lezáró történelmi esemény. Korabeli krónikákból, újságcikkekből ad bőséges válogatást Richard Nelsson a maga blogjában, kiemelve az NDK és az NSZK közti konfliktust kiváltó magyar dilemmát. Számos korabeli újság adott azonos címet: kinyitotta határait Magyarország a világ egyik legnagyobb exodusa számára.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2019. június 3., hétfő 07.00
riporter: Csernyánszky Judit