„Köszönjük
Reggeli gyors

Nem érdekelte a vesszőhiba a Kúriát, elmarasztalta a Lírát

18/10/2024 09:41

| Szerző: Klubrádió

Első fokon még a kiadónak adott igazat a bíróság, a Kúria viszont hatályon kívül helyezte ezt az ítéletet és kimondta, „az ilyen könyveket nem lehet mutogatni, közszemlére tenni úgy, hogy bárki nehézség nélkül láthassa őket”. Az ügy visszamegy a Fővárosi Törvényszékhez, ráadásul ugyanahhoz a tanácshoz. Nyári Krisztián, a Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója abban bízik, hogy ismét kimondják, hogy a fogyasztóvédelmi bírság kiszabása jogszabálysértő volt.

2024. október 18. Reggeli gyors - részlet l Nyári Krisztián 2024.10.18.
06:24
00:00
Az író a Reggeli gyorsban elmondta, az ítélet még nincs leírva, de amint az írásba foglalt ítéletet kézhez kapják eldöntik, hogy nyújtanak-e be alkotmányjogi panaszt.

Az ügy arról szólt, hogy a gyermekvédelmi törvénynek nevezett fóliatörvény miatt 2023-ban az egyik Líra könyvesboltot megbüntették egy képregény miatt, melyet zárt csomagolás nélkül árultak az ifjúsági könyvek között és melyről úgy találták, hogy megjeleníti a homoszexualitást. Ezért a magyar könyvkereskedelem legnagyobb büntetését, 12 millió forintos fogyasztóvédelmi bírságot róttak ki a Líra Kiskereskedelmi Kft.-re.

A könyvesbolthálózat fenntartója azonban hibát talált a "gyermekvédelmi" törvényben. A könyvet valóban fólia nélkül árulták, csakhogy a Líra szerint a vonatkozó jogszabály ezt egy vesszőhiba miatt elő sem írja, így valójában nem hibáztak.

Azóta több másik jogi eljárása is volt a Lírának, azokat is mind megnyerte.

Az általuk megnyert pereknek köszönhetően kijavították a vesszőhibát és szűkítették azon könyvek körét, amelyekre vonatkozik a tiltás.