„Klubrádió
Filmklubrádió

Nem zárult le az életmű a Zárójelentéssel

24/11/2023 12:25

| Szerző: Rózsa Péter

Szabó István Oscar-díjas filmrendező 2020-ban forgatta eddigi legutolsó alkotását, a Zárójelentés című drámát, amit a Filmklubrádió utóbbi rendezvényén láthattunk. A vetítés után a rendezővel zajló beszélgetés november 25-én, 14 órától lesz adásban.

Hosszú percekig nem lehetett megszólalni a taps miatt, amivel a közönség a rendezőt fogadta. Utoljára a svájci bemutatón volt hasonló – mondta Szabó, mielőtt elkezdtük a beszélgetést.

A film mai történetet mesél el. Egy váratlanul nyugdíjazott szívgyógyász professzor visszatér szülőfalujába, ahol azelőtt az apja harminc évig volt körorvos. S mert az állás már hónapok óta betöltetlen, ott marad, megnyitja a rendelőt aminek mindenki, kiváltképpen a polgármester nagyon örül. Nem sokáig. Régi szerelem, régi barát bukkan fel, de hamar megjelenik a válság is, amikor a kiskirályként regnáló polgármesterrel az orvos egyre jobban szembehelyezkedik. Látlelet ez inkább az értéküket vesztett kis lakóközösségek helyzetéről, a meg-megbicsakló sorsú emberek utóéletéről.

A címével ellentétben a 85 éves rendezőnek nem záróakkordja ez a film. Sok terve van még, s azt is elmondta, számára minden új film a nulláról indul. Miközben persze vissza-visszatér több olyan drámai helyzet, amit az új alkotásokban is  feldolgoz, egy új filmet mindig egy új történet inspirál.

Filmklubrádió
2023.. november 25. szombat 14:00
(ismétlés: november 26. vasárnap 8:00)
Szerkesztő-műsorvezető: Rózsa Péter