„Klubrádió
Reggeli gyors

NER-modell, álprivatizáció az egyetemek alapítványi kézbe adása

12/08/2020 14:33

| Szerző: Klubrádió/szg

NER-modell az egyetemek alapítványi kézbe kerülése, hiszen olyan emberek ülnek be a kuratóriumokba, mint Varga Judit, Szijjártó Péter vagy Martonyi János, akik nyilván nem azért kapják ezeket a posztokat, mert olyan jól értenek a felsőoktatáshoz – mondta Polónyi István oktatáskutató, aki szerint a NER a maga egyetemeit akarja megcsinálni, ez már egyértelműen látszik a Színművészetinél.

2020. augusztus 12. Reggeli gyors / részlet, Polónyi István (20.08.12.)
07:36
00:00

Mit jelent az egyetemek úgynevezett modellváltása, alapítványi kézbe kerülése – Polónyi István oktatáskutatót kérdeztük, aki a témáról részletesen írt a 168 Órában.

Szerinte ez magyar modell, konkrétabban NER-modell. Külföldön, ahol van ilyen, úgy csinálják, hogy olyan emberek kerülnek a kuratóriumokba, akik értenek hozzá, és akiknek el lehet hinni, hogy a felsőoktatás érdekeit szolgálják. Ez alapvetően neoliberális oktatáspolitika, menedzserszemlélet jelenik meg, a magánvállalatok gondolkodásmódját viszik be egy egyetemre.

Magyarországon viszont, ha végignézzük ezeket a kuratóriumokat, kevés kivételtől eltekintve (mint az Állatorvostudományi Egyetem és a MOME) másról van szó, hiszen – tette fel a kérdést – mennyire ért a felsőoktatáshoz Szijjártó Péter, Varga Judit, vagy Martonyi János? Nyilvánvaló, hogy alapvetően politikai célokat szolgál néhány egyetemnek ez a fajta átalakítása Polónyi István szerint. Erre egyértelmű példa a Színház- és Filmművészeti Egyetem, ahol szinte ki is mondták, hogy „a NER visszaveszi, ami jár neki”. A NER a maga egyetemeit akarja megcsinálni, ezt lehetett sejteni a Corvinusnál, és teljesen nyilvánvalóvá vált az SZFE-nél.

Ez álprivatizáció Polónyi István szerint, mert a neoliberális modelleknél az egyik cél, hogy az adófizetőket megkíméljék a kiadástól, és magáncégek felé tereljék a felsőoktatást. Itt viszont az van, hogy az állam az egyik zsebéből a másikba teszi a kiadást, mert félállami cégek állami részvényeinek a hozamából vagy földek hozamából tartják el az egyetemeket, a részvények államkasszába be nem fizetett osztalékából fizetik őket.

Viszont áttekinthetetlenebb lesz a dolog, nem lehet tudni, ki mennyit kap, nem lesz nyoma a költségvetésben – hívta fel a figyelmet az oktatáskutató.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook

Reggeli gyors
2020.08.12. 08:35
Műsorvezető: Para-Kovács Imre