„Klubrádió
Megbeszéljük...

Niedermüller: A kormány gyűlöletpolitikája a rémisztő

28/01/2020 19:55

| Szerző: Klubrádió

Politikai hisztériakeltésnek tartja Niedermüller Péter, hogy a Fidesz rasszizmussal vádolja és tüntetést szervez ellene a fehér keresztényekről szóló félmondata miatt. Erzsébetváros DK-s polgármestere a Megbeszéljükben azt mondta, szövegértési problémákkal küzd, aki nem érti, hogy mit akart mondani. A politikus közölte, nem egy csoportot kritizált, hanem a kormány szerinte kirekesztő családpolitikáját, amely ellen a jövőben is felszólal.

2020. január 28. Megbeszéljük-részlet/Interjú, Niedermüller Péter (20.01.28.)
10:44
00:00

A VII. kerületi Fidesz és a Fidelitas szervez tüntetést Niedermüller Péter atv-n elhangzott kijelentései miatt. A kifogásolt rész így hangzott: „... hogyha megnézzük azt, hogy mi marad, ha lehántod ezeket a gyűlöletvalamiket, ugye fölsoroltuk: a nem magyarok, a mások, a migránsok, a romák, a nem tudom én, mik, akkor ott marad egy rémisztő képződmény középen: ezek a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiak – meg azért nők is vannak közöttük. Ez a családelképzelés. Ez azért borzalmas, mert ha megnézzük, hogy a világon mindenütt az úgynevezett fehér nacionalisták miből állnak össze: ebből – mondom csöndesen nektek.”

Niedermüller Péter a Megbeszéljükben azt mondta: semmi másról nincs szó, mint politikai hisztériakeltésről, ez áll a Fidesz érdekében, mert ezzel el lehet terelni a figyelmet ezer más dologról. Közölte: olyat nem mondott, amivel támadják. El lehet várni szövegértelmezési képességet, és aki ezzel rendelkezik, az tudja, hogy a kialakult „cirkusznak” semmi köze ahhoz, amit mondott.

A polgármester jelezte: ha egy réteget, egy csoportot akart volna megnevezni, akkor nem a képződmény szót használta volna. Utána pedig azzal folytatta a műsorban, hogy „ez a családfelfogás”, amelyben kizárólag a fehér férfi és a fehér nő által kötött házasságot tekintik családnak, ezzel tehát kizárnak mindenkit, aki például élettársi viszonyban él, az azonos neműek kapcsolatát, és így tovább, ellenük hoznak intézkedéseket. Erről volt szó az adásban, hogy mindenki ellenség a Fidesz számára, aki ennek a felfogásnak, ennek a „képződménynek” nem felel meg, és szerinte ez az, ami rémisztő.

Hozzátette: a Fidesz belekap félszavakba és negyedmondatokba, de ettől még el kell mondani, ami itt történik. A gyűlöletkampánynak beláthatatlan következményei lesznek, a miniszterelnök folyamatosan arról beszél, hogy „keresztény kultúra, keresztény Európa, fehér Európa”, amivel mindenkit kizár, aki nem tartozik ebbe a körbe – jelentette ki Niedermüller Péter. Megismételte: rémisztő és tűrhetetlen a gyűlöletpolitika; őt pedig nem hatja meg, ha Bayer Zsolt vagy bárki más gyújtó hangú beszédet mond róla, mert „ostobaságot beszélnek”, csak hergelik a híveiket.

Egyébként nemcsak Bayer, hanem Hollik István, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója és Bajkai István (az Orbán-család ügyvédje), aki a kerületben veszített a 2018-as választáson, is felszólalt ellene, amire a DK-s politikus úgy reagált: nekik vélhetően kiadták, hogy fel kell háborodniuk. Megkérdeztük arról is, hogy a jobboldali, de kormánnyal kritikus Magyar Hang találta meg a videót. Niedermüller szerint valószínűleg nem hallgatták végig vagy nem gondolták végig, ezt tőlük kell megkérdezni. Aztán viszont csak „szélsőjobboldali portálok”, mint a Pesti srácok vagy a 888 vették át és „keltették a hisztériát” – tette hozzá.

Niedermüller Péter azt is hangsúlyozta: mindenki úgy éli az életét, ahogy akarja, olyan családformában, amilyenben szeretné, ezért nem lehet elfogadni, hogy egy családformát privilégiumokban részesítsenek bizonyos családformák kárára. A kormánynak nem szabad kizárnia egyéneket, családformákat, kisebbségeket csak azért, mert ezzel akarja növelni a népszerűségét – tette hozzá.

A téma, amelyről Niedermüllert is kérdezték az atv-ben, a Fidesz esetleges kommunikációs krízise volt, utaltak a miniszterelnök legutóbbi, súlyos kijelentéseire a bíróságok, a kártérítések, a börtönviselt emberek és a romák ügyében. Erre a stúdióban elkezdték összeszedni, hány csoportot állított már a célkeresztbe a Fidesz az elmúlt tíz évben. A DK-s polgármester azzal kezdte hozzászólását (ez valóban nincs még rajta a Magyar Hang rövid videóján), hogy a kormánypártot a gyűlöletpolitika hajtja. Ezután következtek az ismert mondatai, majd úgy folytatta: ez azért borzalmas, mert ebből (a családelképzelésből – a szerk.) mindenki ki van zárva, aki nem fehér, keresztény és heteroszexuális.

A videót az említett téma felvetésétől itt nézhetik meg, Niedermüller Péter szavai 22:30 körül hangzanak el.

Megbeszéljük...
2020. január 28., kedd 16:00
Műsorvezető: Bolgár György